Hlavní obsah

Nová disciplína pro olympiádu? Ženy chtějí v budoucnu tančit na tyči o medaile

Londýn
Aktualizováno

To bude revoluce! Na olympijské hry se chystá proniknout nová disciplína - tanec na tyči. Podle anglického listu The Sun existuje na Ostrovech iniciativa, která podporuje myšlenku, že by si to ženy tančící na tyči či u tyče rozdaly v budoucnu o olympijské medaile.

Foto: Profimedia.cz

Olympijská budoucnost? O medaile chtějí v budoucnu bojovat i tanečnice na tyči.

Článek

Největší sportovní svátek světa se snaží přitáhnout ještě více fanoušků. A dá se čekat, že myšlenka dostat na olympiádu tanec u tyče vzbudí pořádný rozruch. Pro někoho by to byla podívaná pro fajnšmekry, kteří by hltali novou disciplínu od první do poslední minuty. Našlo by se ale i dost takových, kteří by aktivitu odsoudili, protože se s ní zatím mohli setkat spíše ve striptýzových barech a klubech.

Na Ostrovech každopádně berou svoji aktivitu velmi vážně. Hlavní protagonistkou je Katie Coatesová. Ta se snažila jedenáct let o to, aby byl tanec u tyče přijat do globální asociace mezinárodních sportovních federací (GAISF). A teď si jednačtyřicetiletá žena předsevzala další cíl. Chce dosáhnout toho, aby se tanec u tyče stal součástí olympijských her.

Sportovní soutěže v tanci u tyče probíhají na Ostrovech od roku 2000. I Coatesová uznává, že vše fungovalo v hodně amatérských podmínkách. „Lidé se všemu začali věnovat jako formě fitness a snažili se odstranit sexuální stigma spojené s tancem u tyče. Všichni chtěli ukázat, že je to aktivita pro obyčejné lidi," přesvědčuje Coatesová. „Už to, že je tanec u tyče brán jako sport, je vítězství. Řada lidí tvrdila, že ani toho nedosáhneme."

V roce 2012 se pak uskutečnilo také první mistrovství světa v této disciplíně. „Museli jsme přijít s bodováním, jasnými pravidly a také antidopingovým procesem, aby bylo vše, jako v ostatních sportech. Máme pravidla stejně, jako je má fotbal," hlásí Coatesová. Světová antidopingová agentura WADA už testovala řadu sportovkyň v nové disciplíně, žádný test ale neodhalil porušení pravidel.

Teď je třeba, aby novou disciplínu oficiálně uznaly nejvyšší sportovní instituce alespoň ve čtyřiceti zemích světa a na čtyřech kontinentech. „Máme od GAISF certifikát, že jsme oficiálním sportem a patnáct federací už nás přijalo jako sport," chlubí se hlavní postava spojená s novou disciplínou. Tvrdí, že nebude problém dostat se na číslo čtyřicet. „Věřím, že jednou bude náš sport i součástí olympiády. Tradiční sporty ztrácejí na popularitě, nové sporty jsou u mladých lidí daleko oblíbenější. Nějaký čas to určitě potrvá, ale šanci máme," myslí si.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články