Hlavní obsah

Lezecká revoluce. Rakušanka zvládla to, o čem i většina mužů jen sní

Málaga/Praha

Tak tomu se říká zářez do lezeckého deníku. Rakouská sportovní lezkyně Angela Eiterová jako první posunula hranici ženského lezení do stupně obtížnosti 9b. Světový výkon předvedla na konci října v 50metrové linii La Planta de Shiva ve vápencové oblasti Villanueva del Rosario nedaleko španělské Málagy.

Angela Eiterová přelezla jako první žena obtížnost 9b.Video: Reuters

 
Článek

Obtížnost ve sportovním lezení se tradičně klasifikuje podle francouzské stupnice a její horní hranice je v současnosti na hodnotě 9c. Tuto obtížnost však nese zatím jediná cesta na světě - linie Silence v norském Flatangeru, kterou vytyčil a v září přelezl Čech Adam Ondra. Jen dva muži na světě - Ondra a Američan Chris Sharma - přitom dosud vylezli obtížnost 9b+. Výkon Eiterové se tak pohybuje ve stupni, o kterém jen sní i většina lezců-mužů.

Cestu La Planta de Shiva otevřel (a jako první rovněž přelezl) v roce 2011 právě Ondra spojením dvou již existujících těžkých linií. Prvního opakování se cesta dočkala až v roce 2016 díky Rakušanovi Jakobu Schubertovi.

Eiterová se do cesty pustila poprvé v roce 2015. „Fascinovala mě a rychle mi bylo jasné, že mi bude vyhovovat. Středně velké chyty, dlouhé přesahy... Tenhle styl lezení mi vyhovuje," vyprávěla 31letá lezkyně po svém úspěchu serveru planetmountain.com.

Záhy se jí podařilo cestu nakrokovat, spojit vše do jednoho celku se ale nedařilo. „Bylo to frustrující. Celkem jsem v oblasti byla sedmkrát, až do letošního října se mi ale nedařilo přelézt nejtěžší pasáže ve druhé délce. Jakob Schubert svůj přelez označil za největší boj svého života. A já s tím musím souhlasit," líčila.

K úspěšnému završení dlouhého úsilí Eiterové pomohla i motivace od samotného Ondry. „Podporoval mě, ať do toho jdu. Hodně jsem taky koukala na video z jeho přelezu, v některých superatletických pasážích jsem ale musela přijít na svou vlastní sekvenci pohybů. Specifickým pohybům v téhle cestě jsem přizpůsobila i trénink doma. Přesto, zcela upřímně, jsem občas ztrácela víru, že to dokážu. Letos v říjnu si to ale všechno sedlo, přestože jsem dolézala na hranici svých limitů a mále jsem spadla při posledním kroku," popisovala.

Ženy do toho letos šlapou

Letošní rok je pro ženské lezení po dlouhé době stagnace vpravdě revoluční. Američanka Margo Hayesová v únoru jako první zvládla obtížnost 9a+ (cesta La Rambla ve španělské oblasti Siurana z Sharmovy dílny) a v září potvrdila svou úroveň přelezem další Sharmovy cesty Biografie ve francouzském Ceuse. Ve stejném čase Belgičanka Anak Verhoevenová otevřela ve francouzském Pierrot Beach vlastní projekt Sweet Neuf, který klasifikovala rovněž obtížností 9a+.

Eiterová posunula hranici ženské výkonnosti ještě o stupeň výš - zajímavé přitom je, že dosud byla jejím maximem obtížnost 9a. „Je hodně lehčích cest, které bych nevylezla. Shiva mi ale prostě perfektně sedla," doplnila Rakušanka.

Reklama