Hlavní obsah

Slavný turecký vzpěrač Süleymanoglu po transplantaci jater zemřel

Istanbul

Trojnásobný olympijský šampión ve vzpírání Naim Süleymanoglu dnes zemřel ve věku 50 let. Turecký reprezentant, jenž si pro svou výšku 147 centimetrů vysloužil přezdívku "Kapesní Herkules", bojoval o život od začátku října, kdy podstoupil transplantaci jater. O jeho úmrtí informovala turecká média.

Foto: ČTK

Trojnásobný olympijský vítěz ve vzpírání Naim Süleymanoglu.

Článek

Süleymanoglu dlouhodobě trpěl cirhózou jater a jeho stav se prudce zhoršil 25. září, kdy byl po selhání orgánu převezen na jednotku intenzivní péče. Transplantaci podstoupil 6. října poté, co se podařilo najít vhodného dárce. Krátce po operaci ho v nemocnici navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Bulharský rodák Süleymanoglu byl ve světě vzpírání legendou. Na olympijských hrách triumfoval třikrát za sebou v Soulu, Barceloně (do 60 kg) a v Atlantě (do 64 kg), což se žádnému jinému vzpěrači nepodařilo. Z mistrovství světa měl pět titulů v barvách Turecka, které reprezentoval od roku 1986, a dva ještě z bulharského týmu. Jako jediný vzpěrač dokázal v trhu dostat nad hlavu činku dvaapůlkrát těžší, než byl sám.

Reklama