Hlavní obsah

Z bezdomovce se stává hvězda. Stodvacetikilová mašina uspává lidi

Praha

Vyhnul se a trestal. Jeho rána byla poslední a přihlížející dav měl svého hrdinu. Francis Ngannou poslal v prvním kole k zemi Alistaira Overeeema. Jedna z akcí na UFC 218, která nadchla. Téměř stodvacetikilový rodák z Kamerunu se potil v kleci jen 102 sekund. Poslední čtyři zápasy pod hlavičkou neprestižnější organizace ukončil v prvním kole. V průměru mu stačilo 101 sekund. Pak vždy slavil. On, bývalý bezdomovec.

Foto: Jose Juarez, ČTK/AP

Francis Ngannou (vlevo) vs. Alistair Overeem v Detoritu. Byl to rychlý a nekompromisní konec.

Článek

Jedenatřicetiletý bojovník, který má francouzské občanství a žije v Paříži, si připsal první zápas v MMA teprve před čtyřmi lety. Od té doby dosáhl na jedenáct výher a jednu porážku. Naposledy odešel jako poražený v listopadu v roce 2013, poté už jen deset vítězství.

Naposledy musel změřit síly v Detroitu se sedmatřicetiletým rodákem z Amsterdamu, který má za sebou už 59 zápasů v MMA - 43 výher, 16 porážek.

Ngannou, to nejsou jen pěsti v kleci, ale především jeho příběh o cestě z chudoby. „Opustil jsem Kamerun jen proto, abych mohl žít, abych přežil. V Kamerunu jsem neviděl cestu," citoval zápasníka v minulém roce server mmajunkie.com.

Rychlý, chytrý a hlavně silný

V rodné zemi neměl budoucnost. Proto zvolil boj jako možnost pro lepší život. Před čtyřmi lety proto zašel do gymu MMA.

„Kolega mi zavolal, že přišel jeden velký kluk a chtěl by trénovat. Druhý den jsem mu dal dva pytle oblečení a rukavice. Řekl jsem mu, trénuj," vzpomíná Fernand Lopez, majitel tělocvičny v Paříži.

„Byl rychlý, chytrý a neuvěřitelně silný. Věděl jsem, že když bude pokračovat, může být šampiónem," vzpomíná Lopez na kluka, který přišel jako bezdomovec. Spal v tělocvičně, trénoval. Ngannou chtěl být boxerem, ale zamiloval se do MMA. Teď míří mezi elitu, přitom nezapomíná na Kamerun.

„Chci pomoci dětem, jako jsem byl já," přiznává muž, který si lepší život musel vybojovat. A to doslova. On řeže lidi, aby se měl lépe. Ano, to je MMA, nejtvrdší sport tohoto světa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.