Hlavní obsah

Oblíbené Olympijské parky mění název. Olympijský festival bude v Ostravě a v Brně

Praha

Projekt Olympijské parky, se kterým přišel Český olympijský výbor, slaví obrovský úspěch. Mezinárodní olympijský výbor tyto akce natolik zaujaly, že se rozhodl přijít s novým konceptem, který by se měl postupně rozšířit do celého světa. Olympijské parky se přejmenují na Olympijský festival a ten se uskuteční příští rok v Ostravě a Brně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olympijský park na Letné.

Článek

„Mezinárodní olympijský výbor se inspiroval naším projektem a v několika evropských zemích ho příští rok do života uvede jako Olympijský festival,“ řekl na setkání s novináři Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Poprvé se Olympijské parky uskutečnily v roce 2014, při zimních olympijských hrách v Soči. Tehdy si lidé mohli vyzkoušet řadu sportů a fandit českým reprezentantům v Praze na Letné.

O dva roky později při letních olympijských hrách v Riu se akce konala na čtyřech místech, v Plzni, Ostravě, Pardubicích a na Lipně. Příští rok bude Olympijský festival hostit opět Ostrava a nově Brno. Cíl projektu je stále stejný, přijít nejen fandit, ale také přivést lidi k aktivnímu sportování a tím podpořit zdravý životní styl. Sportovní svazy s ČOV úzce spolupracují a zájemci si tak budou moci opět zkusit hokejový trénink, běžecké lyžování, biatlon, krasobruslení, ale třeba i skoky na lyžích na mobilním skokanském můstku a mnoho dalšího. Jedinou změnou je tak název a vizuální podoba.

„Ten název je trochu bolestivé téma,“ přiznal Kejval. „Olympijský park ale pro MOV znamená park v olympijské vesnici, kde je většina sportovišť, proto přišli s názvem festival,“ vysvětloval. Není to ale takový problém“ dodal s tím, že nová vizuální podoba se přiblíží samotné olympiádě.

„Bude třeba možnost používat podobiznu maskota, bílého tygra Soohoranga. Bude to více evokovat olympijskou atmosféru a už vidím selfíčka,“ usmíval se předseda ČOV. Kromě České republiky se Olympijský festival příští rok během olympiády v Pchjongčchangu uskuteční v dalších třech evropských zemích.

„Budou ve francouzském Grenoblu, v italském Miláně a ve Slovinsku u Mariboru,“ prozradil Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy. V Ostravě bude centrem dění Ostravar Aréna a program Olympijského festivalu se také přenese do čtyř horských vesniček - Bílé, Mostů u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem.

V Brně vyrostou sportoviště na Výstavišti v pavilonu Z a jeho okolí. „Město se rozhodlo, že zakoupí ledovou plochu, kterou pak bude využívat i v nadcházejících letech pro veřejnost,“ těší Kejvala následné využití. Po dohodě s Českými drahami budou do obou měst z Prahy jezdit každý den speciální vlaky. Jízdenka bude navíc platit jako vstupenka na Olympijský festival.

Reklama

Související témata: