Hlavní obsah

Podle Bělorusů neměl MOV k vyloučení Ruska dost důkazů

Minsk

Předseda Běloruského olympijského výboru Georgij Katulin nesouhlasí s vyloučením Ruska ze zimní olympiády v Pchjongčchangu. Podle něj neměl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) k vynesení takového trestu za organizovaný doping dost důkazů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Nástup ruských sportovců při zahajovacím ceremoniálu ZOH 2014 v Soči, s ruskou vlajkou Alexandr Zubkov. Takový pohled v Pchjongčchangu neuvidíme.

Článek

"Jsem v šoku, plný emocí. Je to bezprecedentní rozhodnutí, které rozhodně nepomůže uklidnit situaci a vyřešit problémy s dopingem," řekl ruské agentuře R-Sport Katulin.

Rusko bylo vyloučeno z her kvůli státem organizovanému dopingu. Ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko dostal za ústřední roli v aféře doživotní zákaz činnosti v olympijském hnutí a z výsledkové listiny olympiády v Soči bylo kvůli manipulacím se vzorky vyřazeno 25 ruských sportovců.

"Na zasedání MOV nebyl předložen jediný jasný důkaz. Řekli, že někteří zaměstnanci ministerstva sportu byli obviněni, ale potrestáni byli všichni. Stovky sportovců i Ruský olympijský výbor," uvedl Katulin. "Osobní selhání bylo oceněno kolektivním trestem. Bylo ublíženo nevinným lidem, kteří nebyli zapleteni do jediné dopingové aféry," dodal.

Reklama

Související témata: