Hlavní obsah

To snad nikdy neskončí. Z her v Soči byl kvůli dopingu vyloučen i bobista Vojevoda

Lausanne

Bobista Alexej Vojevoda je 32. ruským sportovcem diskvalifikovaným z olympijských her 2014 v Soči kvůli zapojení do dopingového skandálu. O obě zlaté medaile přišel už dříve, protože jeho kolega Alexandr Zubkov dostal trest od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) již před necelým měsícem.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Olympijský vítěz ze Soči Alexandr Treťjakov je jedním ze čtyř ruských skeletonistů, které MOV kvůli dopingu diskvalifikoval a doživotně vyloučil z OH.

Článek

Vojevoda byl Zubkovým brzdařem ve dvojbobu a oba byli členy i původně vítězného čtyřbobu. Zubkov po hrách v Soči ukončil kariéru a je předsedou ruského svazu bobistů, spolu s dalšími 21 vyloučenými sportovci se odvolal ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

O tom, že seznam diskvalifikovaných Rusů z domácí olympiády rozšířil i Vojevoda, bobista a zároveň profesionál v přetláčení rukou, informoval dnes MOV na svém webu.

Naopak zbaven obvinění z dopingu byl trojnásobný mistr světa v rychlobruslení Denis Juskov, specialista na trať 1500 metrů. Juskov v Soči skončil čtvrtý.

Rusko kvůli systematickému dopingu a manipulacím se vzorky reprezentantů bylo vyloučeno z příštích zimních her v Pchjongčchangu. Vybraní sportovci nicméně mohou v Koreji startovat pod neutrální vlajkou.

Reklama

Související témata: