Hlavní obsah

Federace bobistů a skeletonistů nepotrestá Rusy. Bylo by to nespravedlivé, oznámila

Mnichov

Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů (IBSF) nepotrestá Rusy Alexandra Zubkova a Alexandra Treťjakova, které diskvalifikoval Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingové kauze z OH 2014 v Soči. Federace, která už dříve zrušila předběžný zákaz startů pro devět ruských závodníků včetně obou jmenovaných olympijských vítězů, se odvolá k mezinárodní sportovní arbitráži (CAS).

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Bobista Alexandr Zubkov se zlatou medailí ze ZOH v Soči.

Článek

Tříčlenná vyšetřovací komise došla k závěru, že řízení se Zubkovem a Treťjakovem nebylo spravedlivé, protože svědectví klíčového svědka a bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova nesplňuje všechny náležitosti podle mezinárodního práva.

Dvojnásobný vítěz ze soutěží bobistů Zubkov po hrách v Soči ukončil kariéru a nyní je předsedou ruského svazu. Treťjakov v domácím korytu ovládl závod skeletonistů.

Výkonný výbor MOV na základě závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při hrách v Soči, doživotně diskvalifikoval 32 ruských sportovců. Rusko bylo vyloučeno z příštích zimních her v Pchjongčchangu, vybraní sportovci nicméně mohou v Koreji startovat pod neutrální vlajkou.

Reklama