Hlavní obsah

Koulařka Kacanu premiérově první na MS, Běleš stříbrný

ASSEN

Koulařka na vozíku Eva Kacanu měla v severonizozemském Assenu na MS handicapovaných atletů skvělý den. Výkonem 6,47 m překonala o 28 centimetrů dosavadní rekord mistrovství Sally Reddinové z Velké Británie a získala za to zlatou medaili. Radimu Bělešovi nevyšel ideálně hod diskem, ale v hodu kuželkou medaili navzdory bolavému rameni vybojoval.

Foto: Alice Tejkalová

Český reprezentant Radim Běleš.

Článek

Opět velmi úspěšná byla česká výprava na MS v Assenu. Dohromady získala sedmnáct medailí (6-7-4). Po včerejšku zaujímala Česká republika 7. místo ze 78 zúčastněných států v pořadí zemí podle celkového počtu cenných kovů i podle dosažených prvenství. Definitivní pořadí bude známo po nedělním maratónu, v něm však už nikdo z českých sportovců nestartuje. Poslední českou medailistkou v Assenu tak byla koulařka Veronika Foltová. Za výkon 9 metrů a 37 centimetrů jí patřil bronz.

Nejúspěšnější česká atletka z paralympijských her v Aténách Veronika Foltová (byla dvakrát zlatá a jednou stříbrná) bojovala letos na mistrovství světa v nizozemském Assenu sama se sebou, se soupeřkami i s přepočtovými koeficienty. Foltová totiž soutěží ve sloučené kategorii sportovkyň s poruchou koordinace pohybu, kde se dosažený výkon přepočítává podle koeficientů na body. Přepočty umožňují společné soutěžení pro sportovce s různým stupněm handicapu a odvozují se i pro ženy z nejlepších výkonů mužů dané kategorie.

Pro Veroniku Foltovou to momentálně znamená, že ačkoliv ve vrhu koulí zaznamenala vůbec nejdelší pokus v soutěži (9,37 m) a výkonnostně předčila i všechny méně handicapované kolegyně, nestačilo to po přepočtu na lepší výsledek než na bronzovou medaili. Přesto na koeficienty ani Foltová ani nikdo z českých sportovců nežehrá. Ví totiž, že po "vychytání much" jejich sportu pomůžou a přispějí k ještě větší atraktivnosti soutěží.

Veronika Foltová dosáhla bronzové vzdálenosti třetím pokusem. Do té doby třetí Polku Renatu Chilewskou, se kterou se kamarádí, překonala o 34 centimetrů (po přepočtu o 24 bodů). "Na stříbro jsem v takto sloučené kategorii momentálně neměla, do budoucna musím hodně zlepšit techniku, techniku a zase techniku. Také bych měla víc pracovat na regeneraci, kterou jsem donedávna docela zanedbávala," vypočítávala možnosti zlepšování pětadvacetiletá atletka.

Kacanu: Souboje jsou celkem korektní

Eva Kacanu jednoznačně dominovala soutěži koulařek. Jako jediná ze závodnic poslala své náčiní za 6 metrů v každém z pěti platných pokusů. Druhá Litevka Irena Perminieneová na ni ztratila téměř metr. "Když ukázali na tabuli, jak daleko to letělo, nevěděla jsem vůbec, co mám dělat, jestli mám křičet, nebo brečet, bylo to nádherné," snažila se přiblížit své pocity dojatá jednačtyřicetiletá Češka řeckého původu.

"Snažíme se vzájemně povzbuzovat. Není to tak, že by mezi námi bylo vyložené nepřátelství. Samozřejmě, jsme konkurentky, zvlášť od nových soupeřek jsme moc nevěděly, co očekávat, ale myslím, že je to docela korektní, bereme to tak, jednou vyhraje ta, příště jiná," popsala stříbrná medailistka z paralympiády v Aténách náladu v sektoru.

Běleš zjistil, že mu jeho žena v sektoru smůlu nenosí

Stejně jako v Aténách získal Radim Běleš i v Assenu v hodu kuželkou stříbrnou medaili, tentokrát za pokus dlouhý 23 metrů a 17 centimetrů. V sektoru Běleše doprovázela jako asistentka manželka Marcela. Dřív atlet tvrdil, že mu jeho žena nepřináší na ploše štěstí, na paralympiádě ani loni na mistrovství Evropy v Espoo mu v sektoru nepomáhala, nyní byl donucen názor poopravit.

"Docela jsem nad tím váhal, jestli jí vezmu sebou do sektoru, přece jen je to taková pověra, ale nakonec jsem se rozhodl dát jí ještě jednu šanci a dopadlo to dobře," vtipkoval Radim Běleš. Se svým výkonem byl více než spokojený: "Druhé místo je vzhledem k problémům s ramenem nad moje očekávání. Chtěl jsem být do čtvrtého místa, které je bodované pro nominaci na paralympiádu do Pekingu, ale že budu mít medaili, to jsem nečekal."

Reklama