Hlavní obsah

Ježek a Pipek zlatí v časovce, Stark veze stříbro

AIGLE

V časovce na mistrovství světa handicapovaných cyklistů ve švýcarském Aigle vybojovali titul světových šampiónů handbiker Marcel Pipek a závodník s podkolenní amputací Jiří Ježek. Pro Pipka je to poprvé, Jiří Ježek už podobný pocit zažil několikrát. Třetím v pátek šťastným Čechem byl v kategorii podkolenních amputářů stříbrný Michal Stark.

Foto: Handisport.cz

Handbiker Marcel Pipek vybojoval v časovce na MS zlatou medaili.

Článek

Prvním závodem handbikerů na mistrovství světa handicapovaných cyklistů ve švýcarském Aigle byla dnešní časovka (na dráze cyklisté vozíčkáři nejezdí). Z trojlístku českých závodníku - Radovan Civiš, Pavel Děcký, Marcel Pipek - si nejlépe vedl nejzkušenější z nich - paralympijský vítěz a mistr Evropy Marcel Pipek. 16,8 kilometru dlouhou trať projel za 28 minut 51,13 sekundy. Druhý nejrychlejší Max Weber ztratil na šestatřicetiletého Čecha 11,87 sekundy.

"Je to skvělé! Jsem úplně šťastný, protože jsme to nečekal, celý rok jsem měl zdravotní problémy a neabsolvoval jsem všechny závody, které jsem chtěl, takže jsem ani pořádně neznal konkurenci. Jel jsem naplno a vyšlo to, jsem překvapený, ale moc šťastný," vyprávěl čerstvý mistr světa Marcel Pipek.

Původně časovka z Pipkova pohledu radostně rozhodně nevypadala: "Když jsem sem přijel, byl jsem z té trati úplně nešťastný. Podávali jsme proti ní protest. Je tam jedna zatáčka, kterou jsem já i další v mojí kategorii měli velký problém projet. Říkal jsem si, že když ji pojedu na dvakrát, tak ztratím třeba 30 vteřin."

Ještě k tomu startovali závodníci podle pořadí z loňského evropského šampionátu v nizozemském Alkmaaru, takže vítěz Marcel Pipek jel první a s minutovým rozestupem za ním vyjížděl Rakušan Manfred Putz, který letos dosahoval právě zhruba o minutu lepších časů než Čech: "Bylo to hrozné, pořád jsem čekal, kdy mě dojede, kdykoliv jsem za sebou něco slyšel, říkal jsem si - tak to je on," vzpomínal už s úsměvem na psychické útrapy na trati Pipek. Putz nakonec skončil až čtvrtý.

Radovan Civiš projel dnešní časovku za 31:15,00 a skončil devátý, Pavel Děcký byl devatenáctý v čase 33:24,83.

Ježek se po dvou stříbrech dočkal

Jiří Ježek se na mistrovství světa ve švýcarském Aigle napotřetí dočkal zlaté medaile. V časovce na 24,2 kilometru cyklista s podkolenní amputací ukázal, jak výborně se na tuto disciplínu na soutěžích s nepostiženými závodníky připravil, a zvítězil v čase 33 minut a 37,24 sekundy. Druhého Rumuna Carola Eduarda Novaka porazil o téměř dvě minuty.

"Jsem rád hlavně kvůli lidem, kteří mi celý rok pomáhali, nebudu nikoho jmenovat, protože oni vědí, o kom mluvím. Jsem strašně rád, že jsem je nezklamal a že mám duhový trikot," radoval se Ježek. Dosud ve Švýcarsku z dráhy dvakrát stříbrný Čech si pochvaloval i profil trati: "Nebyla to taková ta typická časovka - 50 kilometrů po rovině, bylo to hodně zatáček, bylo to podobné prologům na Tour de France a tak, hodně technické. Tím, že jsme si to dva dny projížděli a trénovali, tak to dobře vyšlo, po třech kilometrech jsem měl na soupeře náskok dvacet vteřin. Zúročila se práce, kterou jsme do tréninku vložili."

Malá sportovní tragédie postihla Ježkova dvojnásobného přemožitele z dráhových závodů Španěla Roberta Alcaideho. Místo tří okruhů objel pouze dva, svůj omyl zjistil teprve po projetí cílem a závod vzdal. "Byla to obrovská chyba španělského realizačního týmu, ale v cyklistice se to stává a já jsem rád, že v tom okamžiku, kdy on udělal chybu, jsem na něj měl náskok víc než dvacet vteřin, takže můžu být rád, že mi vítězství patří právem," okomentoval situaci Ježek.

Stark závodí navzdory věku

Loni na mistrovství Evropy v nizozemském Alkmaaru získal cyklista s podkolenní amputací Michal Stark ze silniční části dvě bronzové medaile. Dnes své umístění na světovém šampionátu ještě vylepšil a v časovce obsadil o necelých devatenáct vteřin druhou příčku za Francouzem Laurentem Thirionnetem. 16, 8 kilometru dlouhou trať zvládl za 25 minut 59,40 vteřiny.

"Říkal jsem si, že bych třeba mohl dojet do té šestky, ale že je to bedna, a dokonce druhé místo, to je skvělé! Jen to dokazuje, že tvrdý trénink má pořád smysl i v mém věku," usmíval medailista z paralympijských her jednačtyřicetiletý Stark. Stejně jako Marcel Pipek původně z místa vybraného pro časovku nebyl nijak nadšený: "Když jsme trať nejdřív viděli, říkali jsme si, že je spíš pro nějaké biky, příliš úzká, rozhodně ne na časovku, byl na ní nepořádek. Ale organizátoři uklidili a ta trať nakonec byla dobrá, i když do půli foukal protivítr. Bylo to hodně o morálce a o vůli."

Poslední český tělesně handicapovaný reprezentant, který se představil v časovce Jiří Kalousek, dojel šestnáctý.

Reklama