Hlavní obsah

Sbohem, Koreo. Pestrobarevná show skončila. Ale jen na chvíli

Praha

Poslední ohlédnutí, tašky se suvenýry do kufru a směr letiště. Před třemi týdny se do jihokorejského Pchjongčchangu valily tisíce olympioniků, trenérů. Všichni chtěli uspět, bojovali o medaile a slávu. V neděli byla rozdána poslední sada cenných kovů, celkem jich bylo rekordních 102. Nyní se v Koreji chopily práce tisíce lidí, olympijské kulisy vezmou rychle za své. A za jedenáct dnů Pchjongčchang ožije zimní paralympiádou.

Z Pchjongčchangu odjíždějí lidé, olympiáda skončila.Video: Reuters

 
Článek

„Pokaždé, když slyším, že hry skončily, vždycky se mi kroutí střeva. Rozhlížím se kolem sebe, stále hry vidím. Když se vrátíte o šest měsíců později, jako kdyby olympijské hry nikdy neproběhly. Vše se změní, restaurace, bary, vše je pryč," byl naměkko Bud Kling, fanoušek z USA.

Po týdnech pestrobarevných oslav a adrenalinových výkonů se sportovci a jejich doprovod odebrali domů. Sportovní svátek skončil.

Bezpečnostní opatření mizí, sportoviště mění svoji vizáž během pár hodin. „Ještě v neděli tu bylo tolik lidí, fandili, povzbuzovali. Teď je tu naprosté ticho, je zpět klidné, velmi klidné město, jsem z toho trochu smutný," přiznal pro agenturu Reuters Su Hyun Cho, jeden z dobrovolníků.

Atmosféra vrcholného sportovního svátku se ale brzy do Pchjongčchangu vrátí. Korea bude hostit zimní paralympiádu, jejíž účastníci píší často ještě silnější příběhy než zdraví sportovci při olympijských hrách.

Reklama

Související témata: