Hlavní obsah

Šonka se vrátil na bednu, v Japonsku doletěl třetí

Čiba
Aktualizováno

Český pilot Martin Šonka skončil třetí v závodu akrobatických letců Red Bull Air Race v japonské Čibě. Vyhrál Australan Matt Hall, druhý Čech Petr Kopfstein obsadil deváté místo. Šonka si v Asii zopakoval umístění na bronzovém stupínku z loňska, po třetím dílu letošního šampionátu se posunul na čtvrté místo v průběžné klasifikaci.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka při průletu kolem pylónu.

Článek

Martin Šonka si spravil náladu po diskvalifikacích za technické problémy z úvodních dvou podniků v Abú Zabí a Cannes a poprvé v sezóně se dostal na stupně vítězů.

Z vítězství se podruhé v řadě radoval Australan Matt Hall, který ovládl i předchozí závod v Cannes. V průběžném pořadí předstihl vítěze úvodního podniku v Abú Zabí Michaela Gouliana z USA, jenž má stejný počet bodů. Kopfstein je průběžně dvanáctý.

"Já si prostě chybky ve finálové čtyřce tady v Japonsku neodpustím! Ale jsme třetí a máme radost!!!" napsal Šonka na sociálních sítích o dvousekundové penalizaci, která ho stála druhé místo.

Před čtvrtým dílem seriálu, který hostí 24. června Budapešť, má Šonka v průběžném pořadí stejně bodů jako třetí Jošihide Muroja. Japonec, jenž domácí závod v minulosti dvakrát vyhrál, tentokrát nebyl klasifikován.

Oba rychlíky chce ještě prohnat

"Po mrzutém začátku sezóny jsme rádi, že jsme na stupních vítězů. Byl to velmi náročný závod a musíme si umístění vážit. Na druhou stranu úplně stoprocentně být spokojený také nemohu, protože ve finále přišla chyba a nějaké body nás stála," hodnotí Šonka.

V čele šampionátu je Australan Hall se stejnými body jako Američan Goulian. Před svými pronásledovateli už mají náskok sedmnácti bodů. "Jejich náskok je poměrně velký a nebude jednoduché oba rychlíky honit. V Japonsku jsme ale ukázali, že se jim můžeme rovnat. Cílem pro sezónu je létat konzistentně a nedělat zbytečné chyby, jako jsem třeba právě udělal ve finálové čtyřce. Určitě je budeme chtít prohnat," slibuje Šonka.

Šampionát se teď přesouvá do Budapešti, kde české piloty čeká skoro domácí prostředí. "Už se těšíme. Do Maďarska za námi vždy přijelo mnoho českých fanoušků a co máme zprávy, chystají se i letos. Je to sice odpovědnost a určitý tlak, ale zároveň radost a velká pocta, když vidíte tolik českých vlajek v davech. Určitě fandy budeme chtít potěšit dobrým výsledkem. Ještě před závodem nás čeká výměna všech válců v motoru, což by také mělo pomoci, abychom se v Budapešti znovu mohli rvát o stupně vítězů," plánuje Šonka.

Reklama