Hlavní obsah

Ženy a poker

Při pohledu na titulek článku vás dost možná napadne, že se spolu tato dvě slova příliš neslučují. Opak je ale pravdou. U pokerových stolů nalezneme řadu nejenom krásných, ale také velice úspěšných hráček, které si za svoji kariéru přišly na velmi zajímavé sumy peněz.

Shannon Elizabeth

Článek
Fotogalerie

Úspěšné profesionální hráčky

Průřez světem ženského pokeru načneme hned na vrcholu žebříčku nejvíce vydělávajících turnajových profesionálek.

První příčkou se zde může pochlubit Američanka Kathy Liebert, která má na svém kontě výhry v hodnotě neuvěřitelných $5.691.726. Dvaačtyřicetiletá Liebert je jednou z nejzkušenějších aktivních hráček vůbec a jejím doposud největším skalpem je zisk náramku z World Series of Poker v roce 2004. Vítězství některého z turnajů série WSOP je samo o sobě obrovským úspěchem, na který zatím marně čekají někteří vynikající mužští hráči, což dokazuje, že dosáhnout tohoto ocenění není vůbec jednoduché. Blízko byla Liebert i v roce 2003, kdy její pouť jedním z turnajů WSOP skončila na třetím místě.

Druhou pozici pak drží další Američanka Annie Duke. Ta si v turnajích do této chvíle vydělala $4.245.549 a i ona si může říci, že je šampionkou turnaje WSOP. Stejně jako Liebert se jí to povedlo v roce 2004 - z turnaje se vstupným $2.000 si nakonec po překonání všech 234 hráčů odnesla $137.860.

Duke je známá tím, že odmítá hrát pokerové turnaje, které jsou určeny výhradně pro ženy. "Poker je jedním z mála sportů, v němž mohou ženy naprosto rovnocenně soupeřit s muži. Proto absolutně nechápu, proč vůbec ženské turnaje existují," vysvětluje.

Velice zajímavou postavou je hráčka, které patří průběžné třetí místo. Teprve jednadvacetiletá Annette Obrestad si na živých turnajích přišla už na $3.075.737, ale obrovské sumy získala i díky online hře. Začala hrát ve svých patnácti letech a do online herny si prý nikdy nemusela poslat žádné peníze. Místo toho se věnovala freeroll turnajům (turnaje zdarma), ve kterých získala prvních pár dolarů. Tato částka jí pak stačila k tomu, aby si v průběhu několika málo let v online turnajích dokráčela pro závratné sumy a stala se uznávanou internetovou hráčkou. Dostatečný bankroll jí umožnil ihned po překročení osmnáctého roku života naskočit i do živých turnajů. Přesně o rok později přišel Annettin životní úspěch. V Main Eventu londýnského turnaje World Series of Poker Europe Annette porazila pole 361 účastníků a stala se světovou šampionkou. V pouhých 19 letech tak inkasovala pohádkových $2.013.734 (přibližně 37 milionů korun).

Celkově můžeme v historických tabulkách nalézt hned 15 žen, které si pokerovou hrou vydělaly přes 1.000.000 amerických dolarů. Největší zastoupení zde má v počtu 10 hráček USA, ale do výběru se dostalo díky Obrestad i Norsko, Němka Sandra Naujoks, kanadská zástupkyně herny BetClic Isabelle Mercier nebo dvě Angličanky Lucy Rokach a Victoria Coren. Každá ze 100 nejúspěšnějších hráček v žebříčku by byla v České republice milionářkou, protože u aktuálně sté Katharine Hartree svítí údaj $143.904 (téměř 2.7 milionů korun).

Z Hollywoodu k pokeru

U pokerových stolů ale nepotkáváme pouze čistokrevné profesionálky. Velice často k nim zasednou i známé celebrity nebo rekreační hráčky, které hra baví a chtějí si vyzkoušet neopakovatelnou atmosféru pokerových turnajů.

Výjimkou není ani situace, kdy se z hollywoodské herečky zanedlouho stane i úspěšná hráčka. Jako příklad můžeme uvést Jennifer Tilly a Shannon Elizabeth.

Jennifer Tilly nejvíce proslavily role ve filmech Výstřely na Broadwayi (1994), Bound (1996) a objevila se i po boku Jima Carreyho v komedii Lhář, Lhář (1997). Za prvně zmiňovaný film z dílny Woodyho Allena byla dokonce navržena i na Oskara za vedlejší roli, ale soška jí nakonec unikla.

Díky pokeru se Tilly seznámila s profesionálním hráčem Philem Laakem a jejich prvotní vzájemné sympatie zakrátko přerostly v plnohodnotný vztah. V Laakovi našla Tilly i skvělého učitele a v roce 2005 celou scénu šokovala vítězstvím ženského turnaje na WSOP. Na záda se jí tehdy dívalo 600 soupeřek, které nestačily na její až překvapivě kvalitní hru. Dnes má Jennifer Tilly na kontě oficiálně jen z turnajů téměř půl milionu dolarů a ukazuje, že člověk se při troše píle může stát úspěšným zároveň i ve dvou zcela odlišných odvětvích.

Dnes šestatřicetiletou Shannon Elizabeth zná pravděpodobně každý, kdo se někdy setkal s prvními dvěma díly kultovní teenage komedie American Pie (Prci, prci, prcičky), kde hrála Češku Nadiu studující v Americe. Objevila se také ve filmu Scary Movie nebo v několika televizních show.

K pokeru jí přivedla její herecká kolegyně Jennifer Tilly a také Elizabeth ve svých začátcích využila rad profesionálů. Jejími učiteli byli hráči jako Daniel Negreanu, Antonio Esfandiari nebo již zmíněný Phil Laak. V roce 2006 se jí následně povedlo prokousat až na vyplácené pozice tří turnajů série World Series of Poker. Největší díru do pokerového světa ale Elizabeth udělala o rok později. V televizním turnaji NBC National Heads-Up Championship s obrovský vstupným $25.000 obsadila třetí místo, za které na ni čekalo $125.000. Porazil ji až pozdější vítěz Paul Wasicka.

Pokerová krása

Poslední dobou začínají stoly připomínat spíše přehlídková mola. V současné době je velice populárním trendem velkých pokerových společností angažování pohledných zástupkyň něžného pohlaví, které mají za úkol k nim přilákat zákazníky.

Samotné pokerové schopnosti těchto hráček nejsou kdovíjak velké, ale jsou většinou velice zajímavým zpestřením a oživením turnaje.

Tváří letos nově představené série North American Poker Tour se stala světoznámá Američanka s polskými kořeny Joanna Krupa. Krupa je veleúspěšnou modelkou, která si několikrát přivlastnila titulní strany takových magazínů, jako jsou FHM, Maxim, Inside Sprt, ENVY nebo Stuff. Kromě modelingu se věnuje také příležitostnému herectví a významně se angažuje v několika charitativních projektech. Jejím úkolem je tedy spíše série propagovat, ale sama někdy zasedne k takzvaným Celebrity eventům, tedy turnajům známých osobností, jejichž prizepool jde většinou na konta právě různých charitativních organizací.

Jaké asi bylo překvapení účastníků jedné ze zastávek série NAPT v lasvegaském kasinu Venetian, když proti nim usedla Playboy Playmate Of the Year 2008 Jade Nicole. Kanadská kráska si jako jedna z pozvaných celebrit nenechala ujít hlavní událost turnaje a svou přítomností zamotala hlavu nejednomu hráči u stolu. Oči na ním mohl nechat například zatím poslední šampion Main Eventu WSOP Joe Cada.

Nicole k pokeru následovala i další Playmate Of the Year, tentokrát držitelka tohoto titulu z roku 2007 Sara Underwood. Ta se nedávno stala členkou profesionálního týmu nové herny Victory Poker a my jí tak u stolů budeme k naší radosti vídat ještě častěji než doposud.

To ale není zdaleka vše, protože větší pozornost by si určitě zasloužily i další úspěšné a krásné hráčky jako Kara Scott, Liv Boeree, Christina Lindley nebo Clonie Gowen.

Doufáme, že dnešní článek posloužil jako příjemná demonstrace toho, že poker není pouze primitivní zábavou ve vesnických hospodách, ale v případě těch větších turnajů i uznávanou společenskou akcí, na které se můžeme setkat se zajímavými lidmi. A že rozhodně není jen doménou mužů.

Reklama