Hlavní obsah

Clijstersová se může rozloučit s Australian Open triumfem

MELBOURNE

Při své poslední účasti na Australian Open živí belgická tenistka Kim Clijstersová stále naději, že vybojuje v Melbourne Parku premiérový titul. V souboji bývalých světových jedniček třiadvacetiletá hráčka porazila ve čtvrtfinále stejně jako před rokem Švýcarku Martinu Hingisovou a čeká ji nasazená jednička Maria Šarapovová z Ruska.

Článek

Čtvrtá nasazená Clijstersová zvítězila nad trojnásobnou šampionkou Australian Open 3:6, 6:4, 6:3, ale ke spokojenosti měla po zápase daleko. V utkání přišla pětkrát o svůj servis a udělala celkem 62 nevynucených chyb. "Pozitivní byly snad jen dvě věci: že jsem bojovala a nepřestávala se snažit. Nic jiného vám ani nezbývá, když vám nejdou údery a máte pocit, že vám nic nevychází. Snad se to zlomí," uvedla Belgičanka, která chce po sezoně skončit s tenisem kvůli neustálým zraněním a touze po rodině.

Clijstersová bude bojovat o svou druhou účast ve finále Australian Open, v roce 2004 podlehla v duelu o titul krajance Justine Heninové-Hardenneové. "Musím hrát proti Marii pěkně zostra, je na tom skvěle kondičně a bojuje o každý míč. Snad už neudělám tolik chyb," řekla vítězka předloňského US Open.

Hingisová sice vyhrála první set a také druhý rozehrála slibně, ale nakonec podlehla Clijstersové i ve čtvrtém vzájemném duelu od svého loňského návratu do velkého tenisu. Přitom všechny zápasy byl o postup mezi elitní čtveřici. "Už ji nechci ve čtvrtfinále nikdy vidět! Vypadá to, že pokaždé, když se tam dostanu, musím hrát s Kim," posteskla si Švýcarka, které nepomohla ani podpora snoubence Radka Štěpánka z lóže.

Jestřábí oko Davyděnka nezachránilo

Potřetí si zahraje semifinále Australian Open také Němec Tommy Haas, jenž vyřadil přemožitele Tomáše Berdycha z předchozího kola Nikolaje Davyděnka. Třetí nasazený Rus nesplnil roli papírového favorita a turnajové dvanáctce podlehl v pěti setech.

Haas měl v rozhodující sadě namále, když mu soupeř záhy sebral podání. Bývalý druhý hráč světa však poté dokázal Davyděnkovi prorazit servis hned dvakrát a poprvé ho ve třetím vzájemném duelu porazil. Ruský tenista měl za stavu 5:4 mečbol, ale return po Haasově druhém podání poslal do sítě a Němec už mu další šanci nenabídl.

Haas tak oplatil Davyděnkovi loňské vyřazení ve čtvrtfinále US Open. "Byl to jeden z mých nejlepších zápasů. Brejknul mě v pátém setu, ale bojoval jsem dál. Samozřejmě jsem si vzpomněl na US Open," řekl osmadvacetiletý hráč. Během zápasu ho trápil zraněný stehenní sval, který si nechal ošetřit, ale na mysli neklesal. "Jsi prostě idiot, ale tenhle zápas vyhraješ!" povzbuzoval se po ztrátě sady.

Ve dvanáctém gamu pátého setu zahlásil čárový sudí Davyděnkovi aut, který by znamenal konec zápasu. Takzvané Jestřábí oko však ukázalo, že míč se dotkl lajny, takže hra pokračovala. Haas se však nenechal vyvést z míry a vzápětí duel ukončil. "Od stavu 5:4 hrál dobře od základní čáry. V pátém setu jsem ho málo držel pod tlakem," uvedl Davyděnko.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová