Hlavní obsah

Federer: Díky bohu, že Berdych nevyhrál druhý set

MELBOURNE/PRAHA

Nejlepší tenista současnosti Roger Federer v pondělí ukončil účinkování českého reprezentanta Tomáše Berdycha na Australian Open. Švýcar vyhrál 3:0 na sety, přesto podle něj nebyl zápas tak jednoznačný. „Byl to tuhý boj. Tomáš je vždy nebezpečný soupeř,“ řekl po utkání. Ve čtvrtfinále Švýcara čeká Američan James Blake, kterému se ještě nikdy nepodařilo Federera porazit.

Článek

Světová jednička nedovolila Berdychovi ani jeden set, přesto to podle Federerových slov nebyl snadný zápas. „Byl to tuhý boj. Tomáš je vždy nebezpečný soupeř. Zápas proti němu není nikdy snadný. Jeho údery jsou skvělé, má i výborné podání. Musíte být proti němu vždy ostražití,“ složil Berdychovi poklonu rodák z Basileje.

Pro českého daviscupového reprezentanta bylo pondělní vyřazení pátým střetnutím v řadě, které se švýcarským elegánem prohrál. Porazit ho dokázal pouze na olympijských hrách v Aténách před čtyřmi lety. „V Řecku jsem ho možná trochu podcenil,“ přiznává Federer. „Předvedl tehdy neuvěřitelné údery v ten správný čas,“ vzpomínal Federer pro oficiální stránky Australian Open.

Podle Švýcara bylo pro výsledek utkání nejdůležitější, že se mu podařilo vyhrát druhý set, v němž sahal rodák z Valašského Meziřící po vítězství. „Díky Bohu, že nevyhrál druhý set, protože pak se mohlo stát cokoliv. Myslím, že byl v této části zápasu lepším hráčem. Pro mě bylo vítězství ve druhé sadě obrovsky důležité a těžil jsem z něj i ve třetím setu,“ prohlásil Federer, který ve druhém dějství odvrátil dva setboly. Berdych litoval nevyužití šance na vyrovnání stavu setů. „Škoda, že to nevyšlo, když jsem měl víc a mohl to dorazit,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Berdych: Musel jsem hrát agresivně

Berdych v zápase udělal 27 nevynucených chyb, ale ty podle něj částečně vyplývaly z jeho riskantní hry. „Taktika od začátku byla, že se musím snažit hrát agresivně, a s tím přijde, že člověk udělá nějakou chybu. Ale rozhodně nejde čekat na jeho chybu, že by to člověku nějak daroval," vysvětloval Berdych.

Pětisetová bitva, kterou absolvoval v předchozím kole se Srbem Tipsarevičem, na Federerovi nebyla znát. „Cítil jsem se dobře. Pětisetové zápasy, zejména během turnaje, vám vždy seberou rytmus. Jsem zvědavý, jaké to bude v příštím utkání,“ řekl šestadvacetiletý Švýcar.

Ve čtvrtfinále čeká obhájce titulu James Blake, který vyřadil Chorvata Čiliče. Federer se s Američanem utkal sedmkrát a vždy z kurtu odcházel jako vítěz, Blakeovi dokonce dovolil vyhrát pouze jediný set. „V minulých zápasech se mi proti němu dařilo hrát dobrý tenis, můj nelepší. Uvidíme, jaký zápas nás čeká. Každopádně budu muset hrát ofenzivně,“ prohlásil daviscupový reprezentant helvetského kříže.

I přes vysoce pozitivní bilanci vzájemných zápasů má ale před dvanáctým nasazeným Američanem respekt. „V posledních letech se hodně zlepšil. Hraje neuvěřitelně agresivní tenis. Lepší je hlavně na podání a při bekhendových úderech. Budu muset být hodně opatrný,“ tuší trojnásobný vítěz Australian Open.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová