Hlavní obsah

Jsme plni optimismu, říká před čtvrtfinále Davis Cupu Navrátil

PRAHA

Český daviscupový tým se bude od pátku do neděle prát o účast v semifinále Světové skupiny. Soupeřem jim ale bude jeden z nejúspěšnějších týmů poslední doby a jeden z favoritů na letošní vítězství, tým Ruska. V pondělí po deváté hodině dopolední odletěli do Moskvy, kde se bude čtvrtfinále konat, také česká tenisová jednička Tomáš Berdych a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Český tým je tak kompletní.

Článek

Loňský finalista a předloňský vítěz Rusko je ve čtvrtfinále favoritem, Češi ale do ruské metropole nejedou se sklopenou hlavou. „Jsme plni optimismu. Kluci ukázali, že máme silný tým. Rusko je ale samozřejmě silný soupeř,“ řekl před odletem nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Tomáš Berdych by byl rád, kdyby tým navázal na stejné výkony jako proti Švýcarsku a Belgii. „Nálada je dobrá. Sice nejsme od začátku pohromadě, ale za klukama se těšíme. Budeme se snažit udržet stejného týmového ducha jako v posledních zápasech,“ doufá rodák z Valašského Meziříčí.

Obě reprezentace se utkají v nejsilnější možné sestavě. Navrátil do zápasu nominoval stejný tým jako v souboji proti Belgii v prvním kole - Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka a deblisty Lukáše Dlouhého a Pavla Víznera. Nehrající kapitán Ruska Šamil Tarpiščev povolal Nikolaje Davyděnka, Michaila Južného, Dmitrije Tursunova, Marata Safina a Igora Andrejeva.

Zajímavý vývoj před čtvrtfinálovou bitvou přinesl turnaj série Masters v Miami. Tomáši Berdychovi los přiřadil jako soupeře Tursunova ve čtvrtém kole a Andrejeva ve čtvrtfinále. Devátý hráč světa si s oběma poradil, vyřadil ho až Rafael Nadal v semifinále. Navrátil ale varoval hlavně před Andrejevem. „Jeho formu nesmíme podceňovat, Berdych ho sice porazil ve dvou setech, ale k výhře si dopomohl svým servisem. Což v Rusku nebude moci,“ připomněl Navrátil, že Rusové zvolili jako povrch antuku.

Davyděnko vyhrál v Miami

V týmu soupeře ale největší respekt budí Nikolaj Davyděnko, který ve finále v Miami porazil právě Nadala. „Ten zápas jsem viděl a Davyděnko potvrdil, že je skvělý hráč,“ podotkl Navrátil. Ruskou jedničku chválil i Berdych. „Je to pro něj vynikající výsledek. Hrál těžké zápasy, v nichž se jeho forma stupňovala. Vítězství si zasloužil, ve finále hrál opravdu výborně,“ řekl dvaadvacetiletý Berdych. Podle české jedničky by však mohl být čtvrtý hráč světa unavený. „Přeci jenom tam byl až do neděle. Chvíli mu bude trvat, než se vrátí do Moskvy, než si zvykne na antuku. Navíc po výhře není lehké se koncentrovat,“ vidí šanci Berdych.

Podle prvních zpráv je antuka v Moskvě pomalá. To by mělo ruskému týmu vyhovovat. Zejména Berdychova hra je založena na tvrdém podání a tvrdých úderech. „Zvyknout si na antuku nebude nic jednoduchého. Navíc se vracím do haly. Ale pro všechny budou podmínky stejné, zvyknout si bude muset i soupeř,“ myslí Berdych.

Ruší tenisté v domácím prostředí neprohráli od roku 1995, podle Berdycha ale nestojí nic v cestě, aby se tato šňůra vítězství přerušila. „Každá série musí jednou skončit. Byl bych rád, kdybychom byli u jejího ukončení. Není nereálné, že se to povede,“ ukončil držitel tří titulů z okruhu ATP, kterého v pondělí čeká první trénink s Radkem Štěpánkem.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton