Hlavní obsah

Ruské tenisové šachy: čtvrtfinále Davis Cupu odstartuje Safin

PRAHA/MOSKVA

O čem si všichni šuškali, už je realitou. Ruští tenisté do daviscupového čtvrtfinále proti Česku nasadili bývalou světovou jedničku Marata Safina, který na antuce vyrukuje v páteční úvodní dvouhře proti Tomáši Berdychovi. Po nich jdou do boje v moskevských Lužnikách Igor Andrejev a Radek Štěpánek.

Článek

Nehrající kapitán domácích Šamil Tarpiščev nechá ve čtvrtek na lavičce oba žebříčkově nejvýše postavené ruské hráče: Nikolaje Davyděnka (4.), který při oficiálním losovacím ceremoniálu znuděně telefonoval, i Michaila Južného (11.). „Dumal jsem, až jsem došel k této nominaci,“ tvrdil Tarpiščev.

„Je to určité překvapení, ale Rusové se asi rozhodli správně, že vyřadili Tursunova,“ řekl kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. „Viděl jsem Safina na jednom tréninku a tam vypadal moc dobře.“ Co poradí Berdychovi, aby na nevyzpytatelného protivníka vyzrál? „Mají s Tomášem podobně agresivní hru. Bude to chtít dávat míče do protipohybu. Pokud Berďa nedá dobrý první return, půjde Safin do tlaku,“ soudil Navrátil.

Berdych se se Safinem na okruhu ATP dosud nikdy nestřetl. „Je to pořád skvělý hráč, i když v žebříčku je až v deváté desítce a letos vyhrál jediný zápas,“ připomněl Berdych, který by mohl vyhlášeného vzteklouna trochu psychicky rozhodit. Safin občas nervově zkolabuje a vystřílí míče z kurtu. „Ale v těch důležitých zápasech jako jsou grandslamová finále nebo Davis cup, tak to on se dovede zkoncentrovat,“ tvrdil Berdych. „Jiného tak zkušeného hráče Rusové v týmu nemají.“

Davyděnko má s Berdychem drtivou bilanci 6:0

Soupeř rozložil síly na více borců. Podle Berdycha je takřka jisté, že v neděli proti němu nastoupí ve dvouhře Davyděnko, který má s nejlepším Čechem drtivou bilanci 6:0. Je proto velmi pravděpodobné, že ve čtyřhře se na rozdíl od duelů se Švýcarskem a Belgií neobjeví pár Berdych, Štěpánek, ale debl Dlouhý-Vízner. „Uvidíme po pátečních dvouhrách, ale šance, že Lukáš s Pavlem nastoupí, je hodně velká,“ připustil Navrátil.

Češi hrají o postup do semifinále po šesti letech, v dubnu 2002 podlehli Novák, Rikl a Ulihrach v Pau Francii 2:3. „Máme výhodu, že se v klidu můžeme soustředit a nemyslet na to, že když prohrajeme, tak musíme do baráže,“ tvrdil Štěpánek, který by nechtěl přijít o kladnou bilanci s Andrejevem. Dosud se karvinský rodák utkal s ruským antukářem jen jednou a před třemi roky ho v Sydney porazil. „Měnit rytmus hry, to bude zase moje taktika,“ prohlásil Štěpánek.

Ohlášený program - pátek, 11 hodin SELČ: Safin-Berdych, Andrejev-Štěpánek. Sobota, 12 h: Davyděnko, Južnyj-Dlouhý, Štěpánek. Neděle, 11 h: Andrejev-Berdych, Safin-Štěpánek. Přímým přenosem vysílá ČT 2.

Program:
Pátek, 11:00 Safin - Berdych, Andrejev - Štěpánek.
Sobota, 12:00 Davyděnko, Južnyj - Dlouhý, Vízner.
Neděle, 11:00 Andrejev - Berdych, Safin - Štěpánek.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton