Hlavní obsah

U Šafářové radost z titulu vystřídalo zklamání na US Open

NEW YORK

Radost po sobotním triumfu na turnaji ve Forest Hills vydržela Lucii Šafářové jen krátce. Po vyřazení v prvním kole US Open prožívala jednadvacetiletá česká tenistka pro změnu velké rozčarování, když poprvé v kariéře podlehla Rumunce Soraně Cirsteaové ve třech setech. Potřetí letos na grandslamu vypadla hned v úvodu, pouze na Roland Garros se jí povedlo vyhrát jeden zápas.

Článek

"Jsem zklamaná, naštvaná, jsou to všechny negativní pocity dohromady. "Po vyhraném turnaji vypadnout v prvním kole grandslamu je hrozný, ale musím se s tím vyrovnat," řekla Českému rozhlasu Šafářová, která o víkendu jako první zástupce českého tenisu letos získala turnajový titul ve dvouhře.

Osmnáctiletou rumunskou hráčku letos v březnu v Miami porazila ve dvou setech. "Dneska mě překvapila, hrála dobře, tlačila mě a padalo jí to tam. V Miami dělala daleko víc chyb," přiznala o tři roky starší rodačka z Brna. Naději na zvrat dala Šafářové vydařená koncovka druhého setu. "Pak mi ale utekl hned začátek třetí sady. Neměla jsem vyložené šance, ona vždy dobře zareturnovala a mně se těžko držel servis," prohlásila přítelkyně Tomáše Berdycha.

Po třísetové porážce se rozloučila s newyorským grandslamem i Petra Kvitová, která se Španělkou Virginií Ruanovou-Pascualovou vyhrála první sadu v tie-breaku. V dalším průběhu však měla navrch zkušenější soupeřka.

"První set byl velice vyrovnaný, tahaly jsme se o každý míč. Ve druhém setu jsem rychle vedla 3:0, ale pak přišel asi zlomový moment. Zkazila jsem nahraný míč na síti, od té chvíle jsem nezahrála míč, nemohla jsem se chytit a najednou to bylo 3:5," posteskla si osmnáctiletá tenistka po prohře se Španělkou, která je o 16 let starší.

Rozhodly menší zkušenosti

Kvitová připustila, že o její prohře v nadějně rozehraném zápase rozhodly menší zkušenosti. "Virginie už má něco za sebou. Ale prohru jsem si zavinila sama. Hodně mě to mrzí, los byl přijatelný," řekla po svém debutu ve Flushing Meadows překvapivá osmifinalistka Roland Garros.

Svůj zápas dobře rozehrála i Barbora Záhlavová-Strýcová, ale osmé nasazené Rusce Veře Zvonarevové nakonec podlehla 4:6 a 3:6. Ani na třetí pokus se plzeňské rodačce nepovedlo postoupit do druhého kola.

"Hrála jsem celkem dobře a dobře jsem se na kurtu cítila. V prvním setu jsem vedla 4:2 a mohla ho vyhrát. I druhej jsem začala dobře a bylo to 2:0. Postě jsem to nějak nedokázala dotáhnout do konce," řekla dvaadvacetiletá hráčka, která nenavázala na úspěch z Wimbledonu, kde poprvé v kariéře prošla do třetího kola grandslamu. "Trošku jsem se možná lekla té šance. Tři čtyři gamy jsem se dokázala soustředit, pak jsem trochu povolila, jeden mi utekl a taková hráčka už vám nedá šanci."

Záhlavová-Strýcová si nechtěla stěžovat na těžký los. "Musíte hrát s tím, co vám nalosují. Porazit se dá každý a s každým se dá i prohrát. Na tomhle turnaji jsou hráčky ve stovce a všechny hrají dobře," uvedla.

Reklama

  4 : 5 Andrejevová - Nosková 4 : 5 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová