Hlavní obsah

Češi jsou senzačně ve čtvrtfinále Davis Cupu, tam je čeká Argentina

PRAHA

Čeští tenisté porazili favorizovanou Francii a slaví postup do čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod jim zajistil Radek Štěpánek, který v souboji jedniček týmů porazil Gillesse Simona 3:0 na sety. Závěrečná dvouhra, do které měli původně nastoupit Tomáš Berdych a Jo-Wilfried Tsonga, je tak již pouhou formalitou. Ve čtvrtfinále čeká Čechy Argentina, kterou přivítají na domácí půdě.

Článek

Štěpánek se Simonem si v prvním setu drželi svá podání, přestože rodák z Nice měl ve čtvrtém gamu za stavu 2:1 pro Štěpánka značné problémy. Český hráč si vypracoval hned tři brejkboly, ani jeden z nich ale nedokázal využít.

Jelikož další šance na prolomení servisu už z žádné strany nepřišla, úvodní sadu musela rozhodnout zkrácená hra. V ní přišel důležitý moment za stavu 3:2 pro Štěpánka. Simon měl dvě podání, obě ale ztratil a český tenista získal tie-break ve svůj prospěch v poměru 7:2.

Nevydařená zkrácená hra, během níž dával čtyřiadvacetiletý Francouz častokrát najevo frustraci ze Štěpánkových výtečných úderů, se na Simonovi podepsala i zkraje druhého dějství. Hned v první hře nabídl českému tenistovi tři brejkboly, čehož Štěpánek využil. Při svém servisu pak brejk potvrdil a dostal se do vedení 2:0.

Za stavu 4:5 ve třetí sadě se Štépánek nepoložil

Za stavu 4:3 se rodák z Karviné dostal při vlastním podání do potíží, ty ale hrou na riziko a vysokou úspěšností na síti odvrátil. V následující výměně podával Simon na udržení v sadě, to se mu ale nepodařilo. Štěpánek proměnil první ze dvou brejkbolů a přiblížil český tým k vysněnému čtvrtfinále.

Ve třetím setu zpřesnil francouzský tenista svou hru a Štěpánek na dvorci už nedominoval tak, jako tomu bylo v předchozí sadě. Osmý hráč žebříčku trápil Štěpánka za stavu 2:2, česká jednička ale všechny čtyři brejky dokázala odvrátit. To už neplatilo o čtyři hry později, kdy Simon dokázal Štěpánka, který se v té době pohyboval na síti, prohodit, a za stavu 5:4 šel podávat na vítězství v třetím setu.

<span>Štěpánek ale první prohraný servis v zápase nepoložil. Simonovi dokázal hned vzít podání zpátky a hra opět směřovala do tie-breaku. V něm už Štěpánek jednoznačně dominoval, nepovolil v něm Simonovi uhrát jediný míček a zajistil tak České republice senzační účast ve čtvrtfinále Davis Cupu. </span>

Štěpánek: Sehrál jsem fantastický zápas

<span>"Sehrál jsem fantastický zápas. Snažil jsem se hrát celodvorcový a pestrý tenis," prohlásil Štěpánek po utkání v rozhovoru pro Českou televizi. </span><span><span><span><span>"Publikum bylo dalším členem týmu. Atmosféra byla neuvěřitelná. Je pro mě čest hrát za národní tým," vysekl poklonu ostravskému publiku.</span></span></span></span>

<span><span><span><span>V závěrečném utkání, které už nic neřešilo, nastoupil proti Tsongovi místo Tomáše Berdycha Jan Hernych. Utkání se hrálo jen na dvě sady a favorizovaný Francouz se na vítězství 2:1 na sety pořádně nadřel.</span></span></span></span>

<span><span><span><span>Češi se ve čtvrtfinále utkají v červenci před domácím publikem s Argentinou, které mají co oplácet. V roce 2005 totiž v 1. kole Svétové skupiny na její půdě prohráli jasně 0:5 na zápasy. "Máme jim co vracet. Doufejme, že se nám to podaří," řekl České televize Tomáš Berdych.</span></span></span></span>

První kolo Světové skupiny Davisova poháru:
ČR - Francie 3:2
Štěpánek - Simon 7:6 (7:2), 6:3, 7:6 (7:0), Hernych - Tsonga 2:6, 7:6 (7:5), 6:7 (0:7).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík