Hlavní obsah

Benešová je v semifinále Prague Open, Hradecká končí

PRAHA

Český tenis bude mít v semifinále ECM Prague Open zastoupení. Postarala se o to Iveta Benešová, která porazila přemožitelku Petry Kvitové Zarinu Dijasovou z Kazachstánu 6:4 a 6:1. V semifinále se Benešová střetne s Rakušankou Sibille Bammerovou, která po třísetové bitvě 7:5, 5:7 a 7:5 vyřadila Lucii Hradeckou.

Foto: protenis.cz/ECM Prague Open

Iveta Benešová na Prague Open

Článek

Benešová si o kolo vylepšila své pražské maximum, jímž bylo loňské čtvrtfinále. "Jsem ráda, že se mi doma konečně povedlo dojít dál a myslím, že mám šanci na finále," řekla 32. hráčka světa.

Pokud v porazí Bammerovou, tak se stane první českou finalistkou Prague Open po čtyřech letech. Při prvním ročníku obnoveného ženského turnaje na Štvanici došla do finále Zuzana Ondrášková, ale prohrála tehdy se současnou světovou jedničkou Dinarou Safinovou z Ruska. "Na finále nemyslím, soustředím se na semifinále," řekla Benešová.

S Bammerovou se potkala dosud třikrát a jednou vyhrála a dvakrát prohrála. Nyní může Benešové pomoci, že její čtvrtfinále bylo o více než hodinu a půl kratší. "Je možné, že bude po tom trápení unavená. Ona běhá a vrací a bude záležet, co jí dovolím, co si uhraju. Musím jít do jejího servisu a donutit ji k chybám," řekla Benešová.

Benešová mladou Kazašku nepodcenila

Benešová uvedla, že jí do určité míry pomohla prohra její kamarádky Petry Kvitové ve druhém kole s Dijasovou. "Měla jsem respekt, protože já jsem Petru ještě neporazila. Nenastoupila jsem s tím, že to nebude jednoduchý a nepodcenila jsem ji," řekla Benešová. Rovněž změnila taktiku: zatímco Kvitová hrála rychle a chybovala, současná česká jednička se snažila měnit rytmus. "A to fungovalo," podotkla.

Hrát o finále mohla s krajankou Hradeckou. Čtyřiadvacetiletá tenistka opět podávala rychlostí okolo dvou set kilometrů v hodině (jednou 204 km/h.), ale neměla tak vysoké procento prvního servisu jako v předchozích zápasech. I proto své podání prohrála celkem osmkrát. Češka ale bojovala, ve druhém setu odvrátila dva mečboly za stavu 4:5 při podání Bammerové a dokázala utkání protáhnout.

V rozhodujícím setu si první prohrála servis Hradecká, ještě ztracený brejk získala zpět, ale stále více unavená dělala chyby a při třetím mečbolu soupeřky zahrála úder do autu. "Bojovala jsem a důležité bylo, že jsem se na sebe nenaštvala, když jsem ve druhé sadě nevyužila mečboly a hrála jsem dál v klidu," řekla Bammerová.

Odešel mi servis a chyběly mi síly, říkala Hradecká

"Byl to super zápas, který rozhodlo pár míčů, pár nevynucených chyb. V závěru mi odešel trochu servis a ke konci možná i síly," řekla lehce vzlykající Hradecká po nejdelším utkání letošního průběhu turnaje. "Každá prohra bolí a doma je to ještě horší," řekla.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří nejvýše nasazená Francesca Schiavoneová, která prochází turnajem bez ztráty setu a ve čtvrtfinále porazila Katerynu Bondarenkovou z Ukrajiny dvakrát 6:1, a Tiema Bacsinszká. Švýcarka překazila semifinále čtyř nejvýše nasazených tenistek turnaje, protože vyřadila turnajovou čtyřku Carlu Suarezovou-Navarrovou ze Španělska ve dvou setech 6:4 a 6:4.

V sobotu je na programu semifinále od 12:00. Nedělní program otevře v 11:00 bonbonek v podobě exhibice legend. V Praze se představí Australan Pat Cash, přemožitel Ivana Lendla z finále Wimbledonu 1987, a francouzský tenisový mušketýr Henri Leconte. Na čtyřhru se k nim připojí íránský "kouzelník" Mansúr Barhamí a Bohdan Ulihrach.

Finále dvouhry žen by mělo na centrkurtu začít ve 14:00.

Tenisový turnaj žen ECM Prague Open:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Benešová (3-ČR) - Dijasová (Kaz.) 6:4, 6:1, Bammerová (2-Rak.) - Hradecká (7-ČR) 7:5, 5:7, 7:5, Schiavoneová (1-It.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:1, 6:1, Bacsinszká (Švýc.) - Suarezová-Navarrová (4-Šp.) 6:4, 6:4.
Semifinálové dvojice: Schiavoneová - Bacsinszká, Benešová - Bammerová.
Čtyřhra - semifinále:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) 1:6, 6:1, 12:10, K. Bondarenková, A. Bondarenková (Ukr.) - Voráčová, Rybáriková (ČR/SR) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová