Hlavní obsah

Tenista Minář se chce po trestu v březnu vrátit v lepší formě

Tenista Ivo Minář se chce na kurty vrátit v březnu silnější než dřív. Hráč pražského I. ČLTK dostal od Mezinárodní tenisové federace ITF ve středu za dopingový prohřešek trest na osm měsíců, který mu vyprší příští rok v březnu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český tenista Ivo Minář

Článek

"Odpočinu si, čeká mě operace třísel, rekonvalescence a tři měsíce potrénuji, aby byl návrat co nejrychlejší, a hlavně, abych se vrátil silnější," řekl Minář na čtvrteční tiskové konferenci v Praze na Štvanici.

Minářovi teoreticky hrozil až dvouletý trest, ale za pomoci právníků se nakonec s ITF dohodl na osmiměsíčním zákazu startů. "Ze začátku jsem měl černé myšlenky, v prvních dnech to skoro vypadalo na konec kariéry. Ale takhle mám šanci na dobrý návrat," uvedl Minář.

Právníci nejdříve vyjednali Minářovi snížení trestu na jeden rok, to by ale znamenalo, že přijde o všechny body a bude v žebříčku začínat od nuly. Jednalo se za pomoci dvanáctistránkové obhajoby o dosažení úplného zrušení trestu a hráč měl předstoupit se svými argumenty před sportovní tribunál v Londýně.

Snížení trestu Minář přijal

Pak přišla z ITF nabídka na snížení trestu na osm měsíců, což Minář nakonec přijal. "Pořád to vypadá jako velký trest, ale maximální hranice byla dva roky, což je nesrovnatelný," řekl Minář. "Od března budu okolo 130. místa na světě a nebudu začínat od nuly," uvedl tenista.

Když dostal na sklonku léta dopis, že má pozitivní dopingový test, byl 62. na světě, nejvýš v kariéře. Dlouho ale vůbec netušil, jakou látku mu dopingoví komisaři při Davis Cupu v těle našli. Šlo totiž o stimulant metylhexanamin, který je v dietologickém doplňku stravy amerického výrobce a není uveden na seznamu zakázaných látek.

"Odborníci ITF jsou ale toho názoru, že to je zakázané, i když není přímo vyjmenována. Naši odborníci tvrdí, že to není tak, čímž jsme se dostali na rovinu vědeckých disputací," řekl hráčův právník Jan Halama. "Řekl bych, že ITF je až nepřiměřeně přísná a snaží se sportovce exemplárně potrestat," mínil Halama při jednáních.

Minář dlouhodobě užíval doplněk stravy na spalování tuků. "S váhou jsem měl vždycky problémy," přitakal. Jenomže přípravek, který užíval dlouhodobě, vyměnil za jiný - a v něm byla látka, kvůli které je teď potrestán. "Stala se chyba a taky za ni pykám. Ale to, že ta látka není napsaná na zakázané listině, to je fakt," řekl Minář.

Dlouho o jeho problému věděli jen jeho nejbližší. Neodjel na turnaje do Ameriky a trénoval na Štvanici s juniory. "A deset hodin každý den řešil věci okolo obhajoby," řekl Minář. Teď už se dá říci, že je vše za ním. "S vidinou, že v březnu začnu hrát, se mi ulevilo. Neříkám, že to je úspěch, ale těším se na možnost na turnaje."

Operace třísel čeká

V nejbližší době ho čeká operace třísel. Pak začne rekonvalescenci v lázních a od prosince se začne připravovat na návrat. A na vynucené pauze nakonec našel i něco dobrého. Poprvé za sedm let stráví podzim a zimu doma. "Člověk má čas na jiné věci než mít jenom zabalenou tašku. Život je teďka trošku klidnější, ale na tenis se těším," řekl.

Nejvíc ze všeho ho asi mrzí, že kvůli trestu přišel o Davisův pohár. O finále soutěže o "salátovou mísu", které budou Češi hrát poprvé po 29 letech. "Budu klukům fandit v televizi," řekl Minář. V srdci přitom bude mít hořkost, protože ve Španělsku měl být součástí týmu. "To určitě bolí," dodal.

Šanci vrátit se do daviscupové reprezentace může dostat znovu již příští rok, pokud bude ve formě. "Doufám, že budeš brzy ve třicítce a připraven na Davis Cup," poplácal ho po zádech předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. A Mináře tím dojal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články