Hlavní obsah

Turnaj mistrů rozhodne o tenisovém králi

PRAHA

Obhájí Novak Djokovič loňské vítězství? Přezimuje na prvním místě světového žebříčku Roger Federer, nebo Rafael Nadal? Tak na tyto otázky odpoví Turnaj mistrů, který se od 22. do 29. listopadu uskuteční v Londýně. Letos je poslední turnaj sezóny dotován částkou pět miliónů dolarů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Roger Federer (vlevo) a Novak Djokovič

Článek

Největším favoritem celé soutěže je současná světová jednička Roger Federer. Osmadvacetiletý Švýcar letos prožil rok plný životních změn. V dubnu se oženil a v červenci se stal otcem dvojčátek. Úspěchy zažíval i na kurtech. Poprvé v kariéře vyhrál French Open a vítězstvím ve Wimbledonu získal už rekordní patnáctý grandslamový titul. Kromě toho ještě zvítězil na turnajích v Madridu a Cinncinati. Federer bude v Londýně bojovat již o pátý triumf z Turnaje mistrů.

Federerovým největším soupeřem by měl být obhájce loňského prvenství Novak Djokovič. Dvaadvacetiletý srbský tenista má na konci roku skvělou formu. Za poslední měsíc vyhrál tři turnaje - v Pekingu, Basileji a minulý týden Paříž. A právě v Basileji porazil ve finále Federera. Celkově letos do Djokovičovy sbírky přibylo pět trofejí. Ve světovém žebříčku je na třetí příčce.

Nadal už šest měsíců nezískal titul

<span>Zvítězit na Turnaji mistrů by chtěl i Rafael Nadal. Třiadvacetiletý Španěl má šanci za určitých okolností sesadit Federera z tenisového trůnu. Letošní sezóna ale nevyšla Nadalovi podle jeho představ. Rodák z Mallorky sice vyhrál Australian Open a poté ještě tři další turnaje, avšak bolavá kolena ho pak na dva měsíce vyřadila ze soutěží. A kvůli tomu přišel i o post světové jedničky. Na okruh ATP se vrátil v srpnu, dlouho tam ale nepobyl, neboť přišlo další zranění, tentokrát břišních svalů. Nyní by už měl být v pořádku a jeho přáním je, aby po více než šesti měsících opět zvedl nad hlavu trofej.</span>

Poprvé se představí Söderling a Verdasco

Fanoušci by však ve finále chtěli vidět domácího hráče Andyho Murrayho. Dvaadvacetiletý Skot letos vyhrál šest turnajů. Zahanbit se nebude chtít nechat ani Juan Martín Del Potro, vítěz US Open. Jednadvacetiletý Argentinec je v žebříčku na pátém místě a kromě titulu z posledního grandslamu roku si letos odnesl z okruhu ATP ještě dva další poháry. Ostříleným účastníkem Turnaje mistrů je Nikolaj Davyděnko. Ruský tenista se zde představí popáté za sebou.

O překvapení by se rádi postarali dva nováčci turnaje - Španěl Fernando Verdasco a Švéd Robin Söderling, který v soutěži nahradí zraněného Andyho Roddicka. Pětadvacetiletý Söderling překvapil na French Open, kde se dostal až do finále. V něm podlehl Rogeru Federerovi. Verdasco se na osmé místo světového žebříčku vyšvihl nejen díky jednomu vyhranému turnaji, ale také zásluhou celoročních stabilních výkonů.

Turnaj v Londýně je dotován částkou pět miliónů dolarů. Neporažený šampión může získat 1,63 miliónu dolarů.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td><strong>Skupina A</strong> </td></tr><tr><td>Roger Federer </td></tr><tr><td>Andy Murray </td></tr><tr><td>Juan Martín Del Potro </td></tr><tr><td>Fernando Verdasco </td></tr><tr class="invert"><td><strong>Skupina B</strong> </td></tr><tr><td>Rafael Nadal </td></tr><tr><td>Novak Djokovič </td></tr><tr><td>Nikolaj Davyděnko </td></tr><tr><td>Robin Söderling </td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.