Hlavní obsah

Když bude potřeba, tak ve Fed Cupu zaskočím, žertovala Novotná

BRNO

Vypadá, že je pořád v dobré kondici a náladu má bývalá tenistka Jana Novotná v poslední době výbornou. Wimbledonská vítězka z roku 1998 žije od loňska opět v rodném Brně, kde tento týden povzbuzuje české hráčky ve fedcupovém duelu proti Německu.

Foto: www2.raisport.rai.it

Jana Novotná - archivní foto.

Článek

"Je možné, že se objevím na kurtu. Kdyby Petr (kapitán Pála) potřeboval pomoct, tak zaskočím," vtipkovala Novotná v rozhovoru s novináři po dnešním losování. Fed Cup hrála naposledy právě v Brně před dvanácti lety.

Vážně Novotná dodala, že na kurt by teď nešla, protože raketu neměla v ruce od listopadu. "V zimě se člověk moc nedostane, ale za měsíc počítám, že se do tenisu zase pustím, protože mi chybí," řekla.

Někdejší světová dvojka přijala pozvání tenisového svazu již na čtvrteční slavnostní večeři s týmem. "Je to dobrá příležitost se s holkama pozdravit. Žebříčkově to je hodně vyrovnané, děvčata hrají ráda u nás doma a myslím si, že určitě vyhrajou," uvedla jednačtyřicetiletá vítězka 24 turnajů ve dvouhře.

Vrátila se kvůli rodině

Do Brna se vrátila loni po deseti letech na Floridě. V Americe i kvůli finanční krizi ubývalo tenisových aktivit a taky si chtěla znovu užít kouzlo Evropy. "Začalo mě unavovat cestování mezi Floridou a Brnem. Chyběl mi kontakt s rodiči a s bratrem, s naší zemí i s Evropou," uvedla Novotná.

Po sluníčku se bývalé tenistce nestýská. Novotná se totiž drží svého: když se jednou rozhodne pro změnu, tak se nedívá zpátky. "Jsem tady ráda a vychutnávám si to na maximum," prohlásila.

I proto si užívá letošní zimu, bohatou na sníh. Dokonce si koupila znovu běžky, zašla si zabruslit. "A kondici udržuji vedle běhání i odhazováním sněhu," smála se. "Všichni se na mě dívají zvláštně, když venku sněží, je kalamita a já skáču nadšením. I moje tělo si začíná zvykat, už se neprobouzím ráno v křeči zmrzlá."

Ještě jednu věc si v Evropě vychutnává. Sedm měsíců neseděla v letadle. "To je snad nejdelší doba," uvedla hráčka, která na odměnách z turnajů vydělala přes jedenáct milionů dolarů.

U tenisu by chtěla zůstat

Novotná se momentálně rozhoduje, jakým směrem se vydá. Jasné, je, že by chtěla u tenisu zůstat. "Mám k němu vztah a umím ho nejlíp," podotkla, ale netlačí na pilu. Vybírá z několika příležitostí a třeba za týden pojede o jedné z nich jednat do Francie. "Byla by to individuální spolupráce, ale víc neřeknu," uvedla Novotná.

Na slavnostní fedcupové večeři se společně s ostatními zamýšlela, proč Česko ani Německo nemá v poslední době hráčku, která by patřila ke špičce. Závěrem bylo, že chyba není ve federacích ani v nedostatku finančních prostředků. Důvodem spíše bude chuť mladých tenistek pracovat.

"Možná dnešní generace nemusí mít to nejlepší, ty nejlepší výsledky, protože dostupnost všeho je. Trošičku pohodlnější, možná nejsou tak hladové a není to možná otázka života a smrti, jak to bylo za naší doby," řekla Novotná. Současné hráčky ale nezatracuje. "Jsou mladý a čas tam je. Jde o to, jestli to v sobě mají a jestli jsou přesvědčeny, že se někam mohou dostat," uvedla.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton