Hlavní obsah

Federer titul na Roland Garros neobhájí, prohrál se Söderlingem

PAŘÍŽ

První tenista světa Švýcar Roger Federer titul na Roland Garros neobhájí. Ve čtvrtfinálovém utkání dnes prohrál v repríze loňského finále s Robinem Söderlingem 6:3, 3:6, 5:7 a 4:6. Švédský hráč porazil Federera poprvé v kariéře až na třináctý pokus.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Zklamaný Roger Federer během čtvrtfinále se Söderlingem

Článek

Pětadvacetiletý Söderling se tak v Paříži po roce opět postaral o překvapení. Loni ve čtvrtém kole vyřadil antukového krále a čtyřnásobného šampiona French Open Rafaela Nadala. Söderlingovým soupeřem v semifinále bude Tomáš Berdych.

Švédský tenista ukončil dvě série. Po dvanácti porážkách dokázal Federera porazit a navíc soupeři ukončil rekordní sérii 23 semifinálových účastí na grandslamech za sebou. Osmadvacetiletý Švýcar v semifinále grandslamu chybí poprvé od roku 2004, kdy vypadl ve třetím kole Roland Garros s Brazilcem Gustavem Kuertenem.

Dlouhý s Paesem jsou v semifinále

Za obhajobou titulu ve čtyřhře kráčí český tenista Lukáš Dlouhý spolu s Indem Leanderem Paesem. V dnešním čtvrtfinále porazili polskou dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 6:1, 6:3. Jejich semifinálovými soupeři budou Rakušan Julian Knowle a Andy Ram z Izraele.

"Doufejme, že to vydržíme a zvládneme poslední dva kroky k obhajobě. Uvidíme," napsal Dlouhý ČTK v textové zprávě. Obhájit titul ve čtyřhře v Paříži naposledy dokázali Švéd Jonas Björkman s Bělorusem Maxem Mirným v roce 2006. Z Čechů to zvládl Daniel Vacek, jenž s Rusem Jevgenijem Kafelnikovem zvítězil v letech 1996 a 1997.

Pár Dlouhý, Paes přitom neměl letošní antukovou sezonu před cestou do Paříže ideální. Její začátek zmeškali kvůli pozdnímu příletu Paese do Evropy. "Nejdříve kvůli sopce a pak kvůli nemoci dcery. Ale teď jsme kompletní, je pohoda a daří se," uvedl Dlouhý.

Dementěvová uštědřila krajance "kanára"

První semifinálovou dvojici dvouhry žen tvoří pátá nasazená Jelena Dementěvová a Francesca Schiavoneová. Devětadvacetiletá Italka porazila turnajovou trojku Caroline Wozniackou z Dánska 6:2 a 6:3, zatímco finalistka turnaje z roku 2004 Dementěvová zdolala v ruském souboji Naďu Petrovovou 2:6, 6:2 a 6:0.

"Infarkt," reagovala Schiavonneová na otázku, co prožívala, když proměnila smečí mečbol. "Hodně lidí mi říká, že to je ohromné, ale já budu asi až za pár let schopna říci, co jsem cítila. Jen vím, že jsem tvrdě pracovala každé ráno, každý den svého života a skvělý výsledek se dostavil. Těžko se to popisuje," hledala Italka slova.

Schiavoneová je první Italkou mezi posledními čtyřmi na Roland Garros od roku 1954 a rovněž v grandslamovém semifinále v open éře od roku 1968. "Abych řekla pravdu, tak nedokážu pochopit, co to znamená z historického hlediska, ale já si postup užívám," řekla.

Nasazená sedmnáctka si postup před zaplněným kurtem náramně vychutnala. Po proměněném mečbolu zamávala fanouškům, podala ruku soupeřce a pak si lehla na dvorec a políbila antuku. "Chtěla jsem poděkovat. Skoro jsem měla chuť se do antuky zakousnout," prohlásila později.

"Strašně špatně se proti ní hraje, protože dává míči tolik rotace. Hraje jinak než ostatní hráčky, není to úplně ženský tenis a to je nepříjemné," řekla zklamaná devatenáctiletá Wozniacká. "Nedala jsem jí moc prostoru ke hře. Dávala jsem dlouhé míče, zkoušela zkrátit hru i chodit na síť. Dobře jsem to namixovala," mohla se pochválit Schiavoneová.

Dementěvová sice v ruském duelu prohrála úvodní tři gamy, ale nakonec se radovala z postupu. V druhém a třetím setu ztratila při svém podání dohromady jen deset míčů, z toho tři po dvojchybě. Osmadvacetiletá hráčka je v grandslamovém semifinále už podeváté, ale na žádný titul z turnajů velké čtyřky ještě nedosáhla.

"Jsem nesmírně šťastná. A doufám, že si v den volna dostatečně odpočinu a dokážu se připravit na semifinále," řekla Dementěvová, finalistka French Open z roku 2004. Obě Rusky se nechaly již v prvním setu ošetřit. Nejdříve lékař zavázal stehenní sval Dementěvové a hned vzápětí také Petrovové.

FRENCH OPEN 2010
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Söderling (5-Švéd.) - Federer (1-Švýc.) 3:6, 6:3, 7:5, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.) 6:1, 6:3, Knowle, A. Ram (10-Rak./Izr.) - Melo, Soares (Braz.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:0, Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Kubot, Marach (6-Pol./Rak.) 7:5, 6:3, Moodie, Norman (4-JAR/Belg.) - Lopez, Riba (Šp.) 6:1, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schiavoneová (17-It.) - Wozniacká (3-Dán.) 6:2, 6:3, Dementěvová (5-Rus.) - Petrovová (19-Rus.) 2:6, 6:2, 6:0.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Llagosteraová, Martinezová (2-Šp.) - Niculescuová, Peerová (Rum./Izr.) 6:2, 6:4, Peschkeová, Srebotniková (12-ČR/Slovin.) - A. Bondarenková, K. Bondarenková (Ukr.) 4:6, 6:2, 6:3.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Kingová, Kas (USA/Něm.) - Garbinová, Matkowski (It./Pol.) 6:4, 3:6, 10:7.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík