Hlavní obsah

Djokovič je favoritem Paříže, za krále antuky ale považuje Nadala

PAŘÍŽ

Vítězná jízda Novaka Djokoviče letošní sezonou zdá se nemá konce. Srbský tenista vyhrál sedm turnajů za sebou a po nedělním triumfu v Římě nad Rafaelem Nadalem je favoritem nadcházejícího Roland Garros.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Radost srbského tenisty Novaka Djokoviče

Článek

"Já si myslím, že Rafa (Nadal) je pořád na antuce nad námi. On je králem antuky, nejlepším na tomto povrchu v celé historii," řekl Djokovič o Nadalovi, kterého ale na antuce porazil v Římě i o týden dříve v Madridu. "Tyhle výhry mi před cestou do Francie dodávají sebevědomí, ale on v Paříži prohrál jen jednou v životě," řekl Srb.

Oba hráči si komplimenty navzájem vracejí. A tak není divu, že Nadal pasoval třiadvacetiletého Djokoviče do role favorita Roland Garros, které začne v neděli. Není divu, vždyť Srb letos vyhrál všech 37 zápasů, ke kterým nastoupil.

Novak Djokovič (vlevo) porazil Rafaela Nadala i v Madridu.foto: Reuters/Juan Medina

"Novak hraje nejlépe ze všech. Uplynulých několik měsíců se pohybuje na jiné úrovni než ostatní," řekl Nadal. "Věří si a já jsem až na druhém místě, ale budu připraven na další turnaj a Djokovičova vítězná série nemůže trvat věčně. Šampiony nejsou ti, kteří vyhrávají týden po týdnu, ale ti, kteří vyhrají v pravý čas," prohlásil Španěl.

Djokovič nechce dopadnout jako McEnroe

Možná Djokovič dopadne stejně jako John McEnroe. Americký bouřlivák od začátku sezóny roku 1984 vyhrál 42 zápasů za sebou a sérii mu uťal až ve finále Roland Garros Ivan Lendl. McEnroe přitom tenkrát už vedl 2:0 na sety, ale nakonec padl.

Třiadvacetiletý bělehradský rodák Djokovič doufal, že jeho forma bude na pařížské antuce ještě gradovat. Pohár mušketýrů by nesmírně rád získal. "Je to můj cíl antukové sezóny a všechno dosud byla příprava na Roland Garros," vyhlásil Djokovič, jehož nedělní výkon proti Nadalovi byl skoro ideální. "Perfektní," přisvědčil tenista.

Na grandslamovém French Open půjde nejenom o titul, ale také o pozici světové jedničky. Tu hájí Nadal, ale Djokovič už ztrácí pouhých 405 bodů. Srb Nadala bez ohledu na jeho výsledek sesadí z trůnu, pokud postoupí do finále. Nadal si naopak pozici uhájí, dokáže-li obhájit titul a Djokovič vypadne nejpozději v semifinále.

Djokovič navíc může v případě triumfu na French Open vyrovnat rekordní vítěznou sérii Argentince Guillerma Vilase, který v roce 1977 vyhrál 46 utkání v řadě. Včetně dvou prosincových zápasů ve finále Davis Cupu má srbský tenista na kontě už 39 výher za sebou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.