Hlavní obsah

Hvězdné semifinále Roland Garros ozdobí čtyři nejlepší tenisté planety

PAŘÍŽ

Čtyři nejvýše nasazení tenisté se představí v semifinále druhého grandslamového turnaje sezóny Roland Garros. Suverén roku 2011 Novak Djokovič chce prodloužit svou úctyhodnou sérii výher v řadě proti hrající legendě Švýcaru Rogeru Federerovi. Srb by v případě postupu do finále poskočil na první příčku žebříčku ATP, odkud by odsunul dosavadního antukového vládce Rafaela Nadala. Španělovi se pokusí druhou prohru v historii French Open uštědřit Skot Andy Murray ve druhém semifinále.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič chce prodloužit svou letošní neporazitelnost.

Článek

Nad Djokovičovou bilancí se pozastavují všichni tenisoví experti. V letošním roce nastoupil ke 41 zápasům a jednačtyřicetkrát se radoval z vítězství. Srb přitom startoval na nejlepších turnajích, kde potkával hráče nejvyšších kvalit. Čtyřikrát porazil dosavadní jedničku Rafalela Nadala (z toho dvakrát na antuce), třikrát zvedal ruce po zápasech s Rogerem Federerem. Co na tom, že má s oběma historicky horší bilanci? V posledních duelech totiž dominuje.

Právě švýcarská legenda, která se ve své kariéře radovala z rekordních šestnácti grandslamových titulů, bude Djokovičovi stát v cestě do finále Roland Garros. Švýcar, který Pohár mušketýrů získal v roce 2009, vyhrál letos pouze jediný turnaj a začalo se hlasitě spekulovat o tom, že na mladé vlčáky typu Nadal či Djokovič už nestačí. Na pařížský turnaj se však připravil dobře, ještě zde neztratil ani jeden set.

Roger Federer na letošním French Open neztratil ještě ani jeden set.foto: Reuters/Charles Platiau

Oproti tomu Djokovičovi jednu sadu uzmul po zranění se vracející Juan Martín Del Potro. Srb se navíc na kurtech objevil naposledy v nedělním osmifinále - ve čtvrtfinále mu ještě před začátkem duelu vzdal Ital Fognini. I přesto je favoritem rodák z Bělehradu, což Federerovi vyhovuje. „On bude mít v sázce víc než já, tlak bude na jeho bedrech. Mým plánem je postoupit do finále, s tím jsem do Paříže přijel,“ řekl před společným zápasem. Do posledního utkání turnaje by však rád nastoupil i Djokovič, pro něhož by to znamenalo vystoupat na první příčku v žebříčku ATP. Poprvé v životě. „Hraji teď životní tenis. Musím přijít na kurt a věřit, že můžu vyhrát,“ řekl loňský vítěz Davis Cupu.

Druhé semifinále obstarají Andy Murray a Rafael Nadal. Dosavadní král Roland Garros ze Španělska, který v Paříži za šest let prohrál před diváky na French Open jediný zápas, v letošním roce málem vypadl v prvním kole. Ze stavu 1:2 na sety musel otáčet duel s Američanem Johnem Isnerem. Od té doby však válí a svým soupeřům nepovolil ani jeden set. „Před dvěma dny jsem řekl, že nehraji dost dobře, abych vyhrál Roland Garros. Ale teď jsem hrál mnohem, mnohem lépe, alespoň podle mého mínění,“ řekl Nadal po středečním vítězství nad Švédem Söderlingem ve čtvrtfinále.

Hrdina Roland Garros Rafael Nadal útočí na šestý titul. foto: Reuters/Benoit Tessier

Nadal bude hrát také o další zápis do historie. Kdyby se mu podařilo French Open vyhrát, slavil by šestý titul. To dokázal zatím jen další Švéd Björn Bork. K tomu však Nadalovi schází ještě dva kroky - vyhrát v den svých 25. narozenin semifinálový duel s Murraym a zvedat ruce i po finále.

Skotský tenista Andy Murray prý nehraje nejlepší tenis. Ten bude muset předvést v utkání s Rafaelem Nadalem.foto: Reuters/Benoit Tessier

Podle sázkových kanceláří by mělo mít semifinále Nadal - Murray mnohem jednoznačnější průběh. Rodák z Mallorky je jasným favoritem. Skot podle svých slov na turnaji nehraje nejlepší tenis, přesto už postoupil mezi poslední čtyři. Největší potíže měl Murray v osmifinále proti Viktoru Troickému. Zápas Murray rozhodl po téměř čtyřech hodinách až v pátém setu. Na Nadala si přesto čtyřiadvacetiletý Brit věří. „Určitě můžu Rafu (Nadala) porazit, ale budu muset hrát neustále dobrý tenis,“ nechal se slyšet.

Semifinálové duely French Open se odehrají v Paříži v pátek. Jako první na dvorec Phillipa Chatriera nastoupí Murray s Nadalem od 14 hodin. Zápas Federera s Djokovičem se odehraje po skončení úvodního semifinále. Oba zápasy bude Sport.cz přenášet v podrobných on-line reportážích.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.