Hlavní obsah

Štěpánek: Tělo není perpetuum mobile, ale bojoval jsem do posledního dechu

OSTRAVA

Radek Štěpánek začal naplňovat vysněný scénář a popostrčil prvním bodem české tenisty k postupu do čtvrtfinále Davis Cupu. Ale nešlo to jako po másle. Úvodní dvouhru duelu s Itálií ovládl až po skoro čtyřhodinové přetahované s Andreasem Seppim.

Foto: Petr Josek, Reuters

Radek Štěpánek se raduje z výhry nad Italem Seppim.

Článek

Se Seppim jste měl bilanci 3:0, ale nastaly problémy, v čem byla příčina?

Soupeř hrál hodně dobře, ale potíže byly ve mně. Jsem nemocný, mám v krku strašný knedlík (kašle). Zrušil jsem trénink a šel jsem na kurt až před zápasem. Byl u mě docent Kolář, ten do mě narval ani nevím co, ale moje důvěra v jeho schopnosti je bezmezná. Radši jsem řekl, že si půjdu lehnout, pak jsem byl i na akupunktuře a dělal vše pro to, abych to ze sebe dostal.

Akupunktura je běžný postup?

Běžné to není, nechodím na ni moc. Jen když docent Kolář zavelí. Jsem mu v léčbě totálně oddán. Nevěděl jsem, že se tomu dá pomoct i takhle, ale cítil jsem se líp. Energie nebylo na rozdávání, ale zabralo to.

Jak jste se cítil při nástupu na kurt?

Docela dobře. Horší to bylo po prvních pár výměnách. Začal jsem se zadýchávat, tep šel nahoru a cítil jsem, že nemám sílu. Bojoval jsem s tím, jak se dalo. Chtěl jsem vyhrát stůj co stůj. Na kurtě jsou dva hráči, kteří mají stejnou šanci, já bojoval do poslední chvíle.

Byla ve hře i varianta, že k zápasu nenastoupíte?

Samozřejmě vás napadají i černé myšlenky, ale snažil jsem se hned po probuzení volat doktora, aby přišel a začal to řešit. Po spánku jsem byl na tom trošku líp, ale tělo není perpetuum mobile. Nevěděl jsem, jestli vydržím hrát na tři vítězné sety. Bylo dobře, že byl povrch takhle rychlý. Přece jen si člověk mohl pomoct servisem a rychlejší výměnou. To mi hrálo do karet.

Kdy byla situace nejkritičtější?

Ráno. Když jsem se v půl šesté vzbudil zpocený do morku kostí. Hned jsem věděl, že je něco špatně. Naštěstí mě doktor uklidnil, že se to nerozjelo do systému, že mám jen zánět nosohltanu. Z toho suchého vzduchu a zimy. Celý týden mě pálily trubky v krku a bohužel se asi přepálily. Ale už jsem v Davis Cupu zažil spoustu takových věcí. S Argentinou jsem hrál s kolenem, které jsem skoro nemohl ohnout do devadesáti stupňů, a taky se mi povedlo vyhrát.

Hrály vaše potíže roli i při mnoha nevyužitých brejkbolech?

Kdybych využil jen jednou tolik brejkbolů z toho množství (celkově uhrál 6 z 24 možností - pozn.), tak to utkání bylo jednoznačnější. To musím zlepšit. Ať jsem na tom jakkoliv, tak tohle číslo je hrozný. Bylo by to daleko jednodušší. Mohl jsem zahrát agresivněji, nebo jinak. Ve čtvrtém setu jsem měl čtyřicet nula a udělal snad pět chyb...

Nastoupíte ve čtyřhře?

Nevylučuji nic. Uvidíme, jak se tělo popere se skoro čtyřhodinovým zápasem. Jdu regenerovat, odpočívat a doufat, že mi vítězství nalije trošku energie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.