Hlavní obsah

Bělorusko má nakročeno do semifinále Davisova poháru

PRAHA

Tenisté Španělska a Běloruska mají blízko k postupu do semifinále Davisova poháru. Během prvního dne čtvrtfinálových zápasů oba týmy využily výhody domácího prostředí a vyhrály úvodní dvouhry. K postupu mezi nejlepší čtveřici jim tak stačí jediné vítězství ze tří zápasů.

Článek

Zápas Španělů na ostrově Mallorca je výjimečný především pro Carlose Moyu, který právě ve městě Palma strávil dětství. "Vyrůstal jsem nějakých sto metrů od tohoto kurtu, všude tady vidím známé tváře. Byl jsem z toho trochu nervózní," svěřil se Španěl po svém vítězství nad Nizozemcem Martinem Verkerkem.

Moyovo vítězství v zápase, který kvůli dešti začal s hodinovým zpožděním, sledoval i španělský panovník Juan Carlos. Jeho jmenovec Juan Carlos Ferrero pak ve druhé dvouhře nepovolil ani set Raemonu Sluiterovi. Poražení finalisté loňského ročníku, kteří letos v prvním kole vyřadili český výběr, tak vedou 2:0.

Calleri měl osm dvojchyb

Stejným poměrem vedou po prvním dnu Bělorusové, kteří v Minsku hostí tenisty Argentiny. V úvodní dvouhře Vladimir Volčkov hladce ve třech setech porazil Agustina Calleriho. Rozhodujícím faktorem pro výsledek zápasu byla úspěšnost podání. Zatímco Volčkov poslal do kurtu 71 procent svých prvních podání, jeho soupeř zaznamenal osm dvojchyb.

O druhý bod se zasloužil Max Mirnyj. Nejlepší běloruský tenista porazil argentinskou dvojku Guillerma Caňase třikrát 6:2 za pouhých devadesát minut.

Federer bez ztráty setu

Nerozhodný stav 1:1 je po úvodních dvouhrách ve švýcarském Lausanne, kde domácí tenisté hrají proti Francii. První zápas podle očekávání vyhrála světová jednička Roger Federer, jenž v duelu s Nicolasem Escudém neztratil ani set a zvítězil za necelé dvě hodiny.

Nejlepšího švýcarského tenistu hnalo k vítězství bouřlivé publikum. "Atmosféra byla fantastická, ale trochu mě svazovala. Jsem rád, že to mám úspěšně za sebou," řekl po zápase Federer, který se švýcarským fanouškům poprvé představil jako první hráč světa.

Američané začínají později

Dvojka švýcarského týmu Ivo Heuberger však nestačila na Arnauda Clementa, který po hladké třísetové výhře vyrovnal skóre a udržel Francii ve hře o postup. "Hrál jsem pod určitým tlakem, ale díky svým zkušenostem jsem vyhrál. Boj o postup teď bude hodně vyrovnaný," komentoval svůj úspěch reprezentant země galského kohouta.

Ve 20:00 začne poslední čtvrtfinále mezi Spojenými státy americkými a Švédskem. V úvodních dvouhrách se v Delray Beach na tvrdém povrchu utkají Mardy Fish s Jonasem Björkmanem a Andy Roddick s Thomasem Enqvistem.

Výsledky - čtvrtfinále:
MALLORCA: Španělsko- Nizozemsko 2:0
Moya - Verkerk 6:2, 7:5, 6:4, Ferrero - Sluiter 6:2, 6:2, 6:4.
LAUSANNE: Švýcarsko - Francie 1:1
Federer - Escudé 6:2, 6:4, 6:4, Heuberger - Clément 3:6, 3:6, 2:6.
MINSK: Bělorusko - Argentina 2:0
Volčkov - Calleri 6:3, 6:4, 6:2, Mirnyj - Caňas 6:2, 6:2, 6:2.
Utkání Euroafrické zóny:
JOHANNESBURG: JAR - Slovensko 0:2
Ferreira - Beck 3:6, 4:6, 7:6 (12:10), 2:6, Moodie - Kučera 4:6, 6:7 (4:7), 6:7 (5:7)

Reklama