Hlavní obsah

Bedáňová se pokouší zastavit pád do hlubin

PRAHA

O nepříjemných tématech souvisejících s kariérou se tenistka Daniela Bedáňová moc bavit nechce a prosí, zda nemůže hovořit o něčem jiném. "Svatba? Ano, to je lepší," usměje se. Kdysi bývala slavná, obletovaný talent. Ale teď? Vykročit z tenisových hlubin se jí již dlouho nedaří.

Foto: Australian Open

Daniela Bedáňová v prvním kole Australian Open 2003.

Článek

Zkouší psychologa, zlomit nekonečnou zápasovou křeč, prodat to, co napiluje v tréninku, vše marné. S otcem se nadále vůbec nestýká. Minulý týden se po prostějovských dvorcích zamilovaně vodila za ruku s Janem Hájkem.

Musela prý vrátit všechny peníze

I on má po zánětu srdečního svalu podobný sportovní osud. Spojuje je slovo pád! Teď bydlí společně v Olomouci v bytě Hájkových rodičů... "Znám holky, které se vrátily na vrchol. Třeba Capriatiová," říká bývalá šestnáctá hráčka světa. Teď se pachtí po challengerech a v žebříčku se hledá na konci třetí stovky.

Vidí v minulých měsících posun? "Něco cítím, ale moc se mi nedaří," přizná. Co se jí v turnajích v poslední době podařilo? "V Japonsku jsem byla dvakrát ve čtvrtfinále. Aspoň to. Snažím se bojovat a potřebuji záchytný bod..."

Bedáňová píše zvláštní tenisový příběh. Mluvilo se o jednom z největších ženských talentů české historie. Měla navázat na Mandlíkovou, Sukovou, Novotnou a vše tomu nasvědčovalo. Vždyť byla i ve čtvrtfinále US Open 2001! Teď je jí jednadvacet let a je již dlouhodobě v tenisovém bahně.

A zle je na tom zjevně i finančně. Musela totiž vrátit peníze německým investorům, kteří jí půjčovali v jejích začátcích, kdy žila s rodiči v Německu. Viděli v ní obrovský talent a věřili, že se jim peníze v násobcích vrátí. Chtěli také, aby změnila občanství, i to je ale minulost.

"S těmi penězi je to strašně komplikované," klopí oči Bedáňová. "Vracelo se všechno. Nechci o tom mluvit..."

Tenis nemůže zahodit

Se svou láskou žije v Olomouci, trénují v Prostějově. Hájek byl ještě loni na 180. místě světa a šplhal vzhůru, jenže po US Open ho postihl zmiňovaný zánět srdečního svalu a osm měsíců mohl na rakety zapomenout.

Dnes je Hájek na žebříčku až kolem pětisté pozice. Někteří lidé pohybující se v tenisových kruzích uštěpačně tvrdí, že ti dva už to nikam nedotáhnou. Že jsou spolu spokojeni a tenis zapadá do ústraní.

"Takhle to všechno jen tak zahodit? To ne, to by byl hřích! Když si vzpomenu, co všechno jsme s taťkou v tenise zažili, co jsme společně dokázali..." Tak mluví Bedáňová. Ale že by spolu zase začali mluvit, to nehrozí... "Není posun." V Prostějově ji směšně snadno vyřadila v 1. kole Ondrášková.

Tenis ji prý ale stále strašně baví. "Pořád mám sílu a přemýšlím o východisku," tvrdí s nadějí v hlase a na dotaz, zda nepřemýšlela, že už by nastupovala jen do čtyřher, se smíchem přizná: "Zrovna včera jsme se o tom bavili. Možná by to bylo dobré. Když mám na kurtě někoho vedle sebe, cítím se psychicky jistěji. Ale nechci se specializovat. Pokusím se o návrat. I Honza." Její pád se ovšem nadále zdá být nezvratný.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová