Hlavní obsah

Berdych - Almagro 6:3, 6:2Berdych je ve finále turnaje ve Stockholmu, o titul se utká s Tsongou

Moskva
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych postoupil ve Stockholmu letos počtvrté do finále turnaje ATP. V semifinále porazil 6:3 a 6:2 Španěla Nicoláse Almagra a o osmý titul v kariéře bude v neděli bojovat s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Další český tenista František Čermák vyhrál ve čtyřhře spolu se Slovákem Michalem Mertiňákem turnaj v Moskvě. Ve finále porazila nejvýše nasazená dvojice 7:5 a 6:3 italský pár Simone Bolelli, Daniele Bracciali.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Tomáš Berdych si na turnaji ve Stockholmu zahraje finále

Článek

Druhý nasazený Berdych ani ve třetím duelu ve švédské metropoli neztratil set, dnes dokonce nečelil ani jednomu brejkbolu. Sám vzal Almagrovi podání v každé sadě dvakrát a za 69 minut postoupil do finále. S Almagrem, který se nejspíš objeví ve španělské nominaci pro listopadové finále Davis Cupu v Praze, se Berdych letos utkal už popáté a počtvrté vyhrál.

"Výborně jsem podával, cítil se při servisu dobře a dělal hodně přímých bodů, což je vždy v mé hře důležité a klíč k výhře," řekl Berdych na webu turnaje. "Je skvělé hrát zase finále a bojovat o titul a uvidíme, jak to dopadne," řekl Berdych.

Ve svém šestnáctém finále v kariéře se šestý hráč světa bude snažit o zisk celkově osmého titulu a druhého v sezóně, což by se mu podařilo poprvé v kariéře. Letos už triumfoval v Montpellieru a neuspěl ve Winstonu-Salemu a Madridu. S Tsongou se Berdych utkal naposledy před devíti dny a ve čtvrtfinále turnaje Masters v Šanghaji ho porazil ve dvou setech. "Bylo to tam velmi těsné, ale teď budeme hrát v úplně jiných podmínkách. On hraje agresivně a já se soustředím na svoji hru. Pokud to bude fungovat, mám šanci vyhrát," řekl Berdych.

Tsonga, jenž je stejně jako Berdych blízko jistotě postupu na Turnaj mistrů v Londýně, porazil v druhém semifinále Marcose Baghdatise. Nejvýše nasazený Francouz vedl 6:4, 4:6, 5:2, když si Kypřan vyžádal ošetření levého třísla a v zápase už nepokračoval.

Čermák obhájil triumf

Pětatřicetiletý Čermák získal třetí titul v sezóně a celkově 29. v kariéře. Na Kremlin Cupu obhájil loňský triumf, jehož dosáhl s jiným slovenským tenistou Filipem Poláškem. S Mertiňákem se český daviscupový reprezentant radoval poprvé od roku 2010, kdy spolu vyhráli turnaj v Kuala Lumpuru.

Ve finále ženské dvouhry se utkají nejvýše nasazená Samantha Stosurová s bývalou první hráčkou světového žebříčku Caroline Wozniackou. Australská turnajová jednička porazila 2:6, 6:3, 6:2 Srbku Anu Ivanovičovou, jež by se měla za dva týdny v Praze představit ve finále Fed Cupu. Dánka Wozniacká zdolala také ve třech setech 6:3, 6:7, 6:4 Švédku Sofii Arvidssonovou.

Z kvalifikace až do finále

Slovinský tenista Grega Žemlja nečekaně postoupil na turnaji ve Vídni z kvalifikace až do finále. V něm se 70. hráč světa utká s nejvýše nasazeným Juanem Martínem del Potrem z Argentiny.

Žemlja zažívá v rakouské metropoli přelomový týden. Nejen že poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje ATP, ale díky výhře nad Němcem Tommym Haasem si připsal první vítězství s hráčem elitní světové dvacítky. V sobortu zaznamenal triumf ještě o kategorii hodnotnější, když zdolal 3:6, 7:6 a 6:2 devátého muže žebříčku Janka Tipsareviče. Se srbským favoritem, jenž ve Vídni dosud neztratil ani sadu, přitom v září prohrál na US Open 0:3 na sety.

Del Potro potvrdil roli turnajové jedničky semifinálovou výhrou 7:6, 7:6 nad Lucemburčanem Gillesem Mullerem a zopakuje si loňskou finálovou účast. Před rokem podlehl v boji o titul Francouzi Jo-Wilfriedu Tsongovi.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Muži (dotace 673.150 dolarů) - dvouhra, semifinále:
Seppi (2-It.) - Džazírí (Tun.) 6:3, 6:1
Bellucci (4-Braz.) - Karlovič (Chorv.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Čermák, Mertiňák (1-ČR/SR) - Bolelli, Bracciali (It.) 7:5, 6:3.
Ženy (dotace 740.000 dolarů) - dvouhra, semifinále:
Wozniacká (3-Dán.) - Arvidssonová (Švéd.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:4
Stosurová (1-Austr.) - Ivanovičová (4-Srb.) 2:6, 6:3, 6:2.
Turnaj mužů ve Stockholm (tvrdý povrch, dotace 486.750 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (1-Fr.) - Baghdatis (7-Kypr) 6:4, 4:6, 5:2 skreč.
Berdych (2-ČR) - Almagro (3-Šp.) 6:3, 6:2.
Turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 550.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (1-Arg.) - Muller (Luc.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Žemlja (Slovin.) - Tipsarevič (2-Srb.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:2.
Turnaj žen v Lucemburku (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Niculescuová (Rum.) - Hantuchová (SR) 6:1, 6:3
V. Williamsová (USA) - Petkovicová (Něm.) 5:7, 6:4, 6:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články