Hlavní obsah

Nastupující mládí? Ještě se máte co učit, naznačil svými výkony Federer

Melbourne

Hned dva nepříjemní soupeři považovaní za možné budoucí velké hvězdy světového tenisu se na grandslamovém Australian Open "připletli" do cesty fenomenálnímu Rogeru Federerovi a mnozí očekávali, že dravé mládí zkušenému rutinérovi připraví pořádně perné chvilky. Jenže suverénní Švýcar ukázal, že střídání generací ještě není na pořadu dne. Domácí Bernard Tomic, ani Kanaďan Milos Raonic nakonec Švýcarův postup nijak neohrozili.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Roger Federer si podává ruku s Milošem Raonicem. Mladý Kanaďan ostříleného šampióna potrápil méně, než se čekalo.

Článek

„Dneska jsem se cítil skvěle. Dobře jsem se pohyboval, měl jsem dobrý odhad na míče a dobré reakce, což je pro úspěch klíčové," pochvalovala si světová dvojka po relativně hladkém postupu.

Dvaadvacetiletého Raonice i o dva roky mladšího Tomice Federer vyřadil po třech setech a zápasy měl evidentně pod kontrolou. Bezprostředně po losu se přitom spekulovalo, kdy naposledy měl jedenatřicetiletý Švýcar takhle obtížné soupeře hned na úvod grandslamového turnaje. Před dvojicí mladíků se utkal také s nebezpečným Rusem Nikolajem Davyděnkem.

Federer nepovolil jediný brejkbol

Světová patnáctka Raonic v Melbourne představil své typické zbraně: dělový servis a agresivní hru. Před soubojem s Federerem poslal domů mimo jiné dva české zástupce Jana Hájka a Lukáše Rosola. Jenže basilejský rodák mu prakticky za celý zápas nedal šanci, aby nějak ohrozil jeho postup do čtvrtfinále.

Federer vyhrál devadesát procent míčků po svém prvním servisu a 75 procent výměn po druhém podání. Zkrátka podával výborně a Raonicovi nepovolil ani jeden brejkbol. Převaha a zkušenosti z těžkých momentů se projevily v koncovkách první a druhé sady. V první se Raonic za stavu 4:5 a 30:30 dopustil dvojchyby a následně poslal bekhendový volej do sítě.

V tie-breaku druhé sady pak pálil Raonic jedno eso za druhým, jenže Federer si počkal na šanci, nepřipravený náběh na síť ztrestal prohozem, získal minibrejk, následně i druhý set a soupeře definitivně zlomil.

Federer: Raonic je tenisu totálně oddaný

Nicméně po zápase měl pro mladého Kanaďana jen slova uznání a podle jeho mínění je o notný kus dál než Tomic.

„Oba jsou především úplně rozdílní. Na Milosovi se mi líbí, že je tenisu totálně oddaný. Sestavil si svůj tým, s nímž objíždí turnaje a je na něm vidět, že je velmi soustředěný na trénink i na zápasy. Zdá se mi, že je v dobrých rukou. Zatímco Tomic ještě potřebuje čas, aby si ujasnil představy o tom, s kým spolupracovat, ale i řadu jiných věcí. Milos už se natrvalo usazuje ve špičce. Bude zajímavé, jak se budou jejich kariéry vyvíjet. Oba jsou úplně jiné povahy, ale oba mají určitě velký potenciál," srovnával Federer.

Sám si pojistil účast v neuvěřitelném 35. grandslamovém čtvrtfinále v kariéře, v němž se utká s dalším ranařem Jo-Wilfriedem Tsongou z Francie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.