Hlavní obsah

Slovenky zkusí překvapit Rusky a po 11 letech postoupit do finále Fed Cupu

Bratislava
Aktualizováno

Slovenské tenistky sní o tom, že si po jedenácti letech zahrají finále Fed Cupu. Ve víkendovém semifinále nastoupí svěřenkyně kapitána Mateje Liptáka v Rusku a touží na antuce v moskevské hale Krylatské dosáhnout proti favoritovi na překvapení.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Slovenská tenistka Dominika Cibulková.

Článek

"Semifinále v Rusku je pro nás velká výzva. Nemáme co ztratit, ony jsou favoritkami. Kéž bychom si zase po jedenácti letech zahrály ve finále," uvedla Daniela Hantuchová, jediná pamětnice prohraného finále z roku 2002 proti Španělkám. Nejzkušenější Slovenka v úterý oslaví 30. narozeniny a v minulých dnech si vysloužila "Cenu srdce" v anketě fanoušků za přístup k reprezentaci.

Slovenky v předešlých dvou zápasech s Ruskem prohrály 2:3, naposledy ale už před dvanácti lety. Oba souboje pamatuje jen Hantuchová, při prvním v roce 1999 dokonce v týmové soutěži debutovala.

I když je žebříčkově až třetí Slovenkou, měla by ve dvouhrách dostat přednost před dvojkou Magdalenou Rybárikovou. Jedničkou bude patnáctá hráčka světa Dominika Cibulková.

Bez Šarapovové

Ta si Moskvu zamilovala, když předloni v ruské metropoli získala svůj první turnajový titul na okruhu WTA. "Ještě jsem ve Fed Cupu takhle daleko nebyla. Finále je velkou výzvou, můžeme jen překvapit. Když se nám to povede, budeme za hrdinky," podotkla Cibulková.

Zatímco Slovenky odletěly do Moskvy v nejsilnějším složení, Ruskám už tradičně chybí světová dvojka Maria Šarapovová. Ve výběru není ani jedenáctka Naděžda Petrovová a zkušená Světlana Kuzněcovová. Jedničkou tak stejně jako v prvním kole bude Maria Kirilenková a dvojkou Anastasia Pavljučenkovová. "Samozřejmě se Šarapovovou by to bylo těžší, ale všechny jejich hráčky jsou silné," podotkla Hantuchová.

Rusky hrají posedmé za sebou doma a věří, že po dvou letech od finálové porážky s Českem znovu projdou do souboje o vítěznou trofej. Slovensko však nepodceňují. "Mají vyrovnaný kádr, všechny hráčky jsou zkušené. Musíme k tomu přistoupit se vší vážností," uvedla Kirilenková, která má navíc s Hantuchovou nepříznivou bilanci 2:5. "Nesmíme ztratit ostražitost, podcenění nepřipadá v úvahu," přidal se ruský kapitán Šamil Tarpiščev.

Souboj v Moskvě se bude hrát stejně jako druhé semifinále mezi Itálií a Českem na antuce. Rusky totiž změnily původní plán přivítat soupeře na tvrdém povrchu, což vyloženě potěšilo Cibulkovou. "Zapadá to do antukové sezony. Je to výhoda, antuku miluji," řekla.

Program zápasů:
Rusko - Slovensko (Moskva, antuka):
Sobota (13:00):
Pavljučenkovová - Cibulková
Kirilenková - Hantuchová.
Neděle (12:00):
Kirilenková - Cibulková
Pavljučenkovová - Hantuchová
Makarovová, Vesninová - Rybáriková, Čepelová

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová