Hlavní obsah

Rosol - Troicki 6:3, 6:1Bravo! Rosol se poprvé probojoval do semifinále turnaje ATP. Berdych i Kvitová končí

Bukurešť
Aktualizováno

Český tenista Lukáš Rosol postoupil v Bukurešti poprvé v kariéře do semifinále turnaje ATP. Sedmadvacetiletý daviscupový reprezentant porazil na rumunské antuce osmého nasazeného Viktora Troického ze Srbska 6:3, 6:1 a v sobotu ho čeká Francouz Gilles Simon. Turnajová dvojka vyřadila Daniela Brandse z Německa 6:1, 7:5. Naopak na turnaji v Barceloně končí česká jednička Tomáš Berdych. Šestý hráč světa v osmifinále nestačil na Španěla Tommyho Robreda a po dvou hodinách a 15 minutách s ním prohrál 6:3, 6:7(7:5) a 3:6. Ve Stuttgartu končí také Petra Kvitová, která nestačila ve čtvrtfinále na Číňanku Li Na, které podlehla 3:6 a 5:7.

Foto: Alexej Filippov, ČTK/AP

Lukáš Rosol si poprvé v kariéře zahraje semifinále an okruhu ATP.

Článek
Fotogalerie

Rosol, jenž letos o účast mezi čtveřicí nejlepších marně usiloval ve čtvrtfinále v hale v Záhřebu, využil v prvním setu jeden ze dvou brejkbolů a za 36 minut ho ovládl. Servis soupeři sebral také hned v úvodu druhé sady. V následujícím dramatickém gamu, v němž se hrálo šestkrát přes shodu, brejk potvrdil a utkání už nepustil.

"Jsem nadšený, že jsem se konečně probojoval do semifinále. Je to dobré, ale ještě nejsem spokojený. Chci výš a doufám, že to půjde co nejdál," řekl ČTK Rosol, aktuálně 48. hráč světa, který se v pondělím žebříčku ATP dostane před Radka Štěpánka a bude poprvé českou dvojkou za Tomášem Berdychem. V případě postupu do finále by se mohl premiérově dostat do čtyřicítky.

"Hrál jsem skvělý tenis, všechno mi fungovalo. Hrál jsem svůj tenis a cítil se na kurtu dobře," pochvaloval si Rosol po utkání s Troickým. Na dálku děkoval za pohodu i své přítelkyni Michaele Ochotské. "Jsme spolu díky telefonu pořád v kontaktu a taky samozřejmě patří dík za přípravu trenérům," dodal tenista.

Se Simonem se Rosol zatím na okruhu ATP utkal jen jednou, loňský vzájemný zápas na tvrdém povrchu v Dubaji vyhrál o rok starší Francouz hladce ve dvou setech.

Berdych nepřešel ani na čtvrtý pokus přes třetí kolo

Tomáš Berdych nepřešel na turnaji v Barceloně ani na čtvrtý pokus přes 3. kolo. Třetí nasazený hráč v duelu, který byl ve čtvrtek odložen kvůli dešti, podlehl domácímu Tommymu Robredovi za dvě a čtvrt hodiny po setech 6:3, 6:7 a 3:6.

Sedmadvacetiletý Berdych vstoupil do osmého vzájemného duelu lépe. V úvodním dějství využil v osmé hře druhý brejkbol a zisk setu pak potvrdil čistou hrou při svém podání. Ve druhé sadě se mu ale na servisu nedařilo. Prohrával už 1:5, a přestože dokázal vyrovnat, ve zkrácené hře Robredo vyhrál 7:5.

Podání český reprezentant neudržel ani v úvodní hře třetí sady a proti zkušenému antukáři už tentokrát manko nesmazal. O tři roky starší Španěl proměnil při Berdychově podání hned první mečbol a vyrovnal bilanci vzájemných zápasů na 4:4. Ještě dnes ho čeká čtvrtfinálový duel proti Kanaďanovi Milosi Raonicovi.

Další dvě překážky na cestě k osmému barcelonskému titulu za posledních devět let zvládl Rafael Nadal. Druhý nasazený hráč musel dnes ve zhuštěném programu, který si vynutil čtvrteční déšť, odehrát dva zápasy.

Nejprve i přes slabší začátek zdolal třiadvacetiletého Francouze Benoita Paireho 7:6, 6:2 a pak ve čtvrtfinále porazil hladce 6:3 a 6:0 krajana Alberta Ramose. Svou vítěznou sérii v katalánské metropoli tak protáhl na 37 zápasů a má šanci postoupit do šestého finále za sebou od návratu po vleklých problémech s koleny.

Kvitová ve Stutgartu vypadla ve čtvrtfinále s Číňankou Li Na

Česká tenistka Petra Kvitová nezopakuje na turnaji ve Stuttgartu loňskou semifinálovou účast. Turnajové dvojce Li Na z Číny ve čtvrtfinále podlehla 3:6 a 5:7.

Česká fedcupová reprezentantka přitom lépe zachytila úvod zápasu a hned vedla 2:0, jenže pak prohrála pět her za sebou a úvodní sadu následně ztratila.

Druhý set měl zpočátku identický průběh. Znovu Kvitová vedla 2:0 a znovu prohrávala 2:5. Vítězka Roland Garros z roku 2011 měla dvakrát šanci dopodávat utkání, ale pokaždé ji třiadvacetiletá Češka o podání připravila a srovnala na 5:5. Pak si však celkově pošesté v zápase prohrála servis a třetí šanci už pátá hráčka světa využila.

V semifinále se Li Na utká s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Druhou semifinálovou dvojici tvoří domácí naděje Angelique Kerberová a světová dvojka Maria Šarapovová. Turnajová jednička po čtvrtečním maratonském zápase s Lucií Šafářovou svedla dnes další třísetovou bitvu s Anou Ivanovičovou. Srbskou tenistku porazila 7:5, 4:6 a 6:4 a udělala další krok k obhajobě titulu ve stuttgartské hale.

Tenisový turnaj mužů v Barceloně (antuka, dotace 2,166.875 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Robredo (Šp.) - Berdych (3-ČR) 3:6, 7:6(7:5), 6:3
Nadal (2-Šp.) - Paire (13-Fr.) 7:6 (7:2), 6:2
Kohlschreiber (8-Něm.) - Kližan (11-SR) 1:6, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5)
Raonic (5-Kan.) - Gulbis (Lot.) 6:2, 7:6 (8:6)
Ramos (Šp.) - Nišikori (6-Jap.) 6:4, 7:6 (7:4)
Čtvrtfinále:
Kohlschreiber (8-Něm.) - Bellucci (16-Braz.) bez boje.
Nadal (1-Šp.) - Ramos (Šp.) 6:3, 6:0
Almagro (4-Šp.) - Mónaco (7-Arg.) 6:3, 7:5
Raonic (5-Kan.) - Robredo (Šp.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:2)
Semifinálové dvojice: Nadal - Raonic, Almagro - Kohlschreiber.
Tenisový turnaj mužů v Bukurešti (antuka, dotace 467.800 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Rosol (ČR) - Troicki (8-Srb.) 6:3, 6:1
Simon (2-Fr.) - Brands (Něm.) 6:1, 7:5
García-López (Šp.) - Tipsarevič (1-Srb.) 6:3, 3:6, 6:4
Mayer (5-Něm.) - Hanescu (Rum.) 6:3, 7:6 (7:3)
Semifinálové dvojice: Rosol - Simon, García-López - Mayer.
Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Marach (ČR/Rak.) - Gonzalez, Lipsky (3-Mex./USA) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 795.707 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (1-Rus.) - Ivanovičová (Srb.) 7:5, 4:6, 6:4
Kerberová (3-Něm.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 7:6 (7:2)
Matteková-Sandsová (USA) - Lisická (Něm.) 6:4, 6:2.
Li Na (2-Čína) - Kvitová (5-ČR) 6:3, 7:5.
Semifinálové dvojice: Šarapovová - Kerberová, Matteková-Sandsová - Li Na.
Tenisový turnaj žen v Marrákeši (antuka, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schiavoneová (6-It.) - Cornetová (3-Fr.) 6:4, 6:4
Domínguezová (Šp.) - Bertensová (5-Niz.) 6:4, 4:6, 6:3
Scheepersová (JAR) - Mladenovicová (7-Fr.) 6:1, 6:2
Minellaová (Luc.) - Solerová (Šp.) 6:3, 3:6, 6:3
Semifinálové dvojice: Domínguezová - Minellaová, Schiavoneová - Scheepersová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.