Hlavní obsah

Berdych se netlačil do es a dobrým servisem dominoval

Londýn

Přesné a úspěšné první podání i pestrá hra zdobily tenistu Tomáše Berdych v prvním kole Wimbledonu. Sedmý nasazený hráč zvládl vstup do turnaje za necelé dvě hodiny a nebezpečného Slováka Martina Kližana porazil bez ztráty setu 6:3 a dvakrát 6:4.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z postupu do druhého kola Wimbledonu

Článek

Berdych po svém prvním podání nevyhrál jen čtyři z 51 míčů, nastřílel 31 vítězných míčů a osmkrát získal čistou hru, z toho čtyřikrát v prvním setu. "Nebyly tam výkyvy," uvedl potěšeně. Jen trochu si vyčítal poslední hru utkání, v které vedl 40:0, ale využil až třetí mečbol. "Vstoupila do hlavy nějaká zbloudilá myšlenka, která tam nepatřila, ale to bylo všechno a zápas byl celý dobrý," řekl.

Servis je základem hry české jedničky a proti Kližanovi se Berdych mohl na podání spolehnout. "On na nic nečekal, nebál se a šel do toho. Kdybych mu dal víc šancí a hrál víc přes druhý servis, mohlo to být daleko těžší a dostával bych se pod tlak. Nechtěl jsem to tlačit na esa, spíš mi šlo o přesnost," řekl šestý hráč světa.

Na trávě není důležitá rána

Podání před Wimbledonem Berdych netrénuje více než jindy. Jen se s trenérem Tomášem Krupou zaměřují na jiné věci. "Víc přemýšlím o tom, kam servírovat. Na trávě není důležité dát ránu, která udělá díru do kurtu, důležitější je umístění," řekl. Reguluje i druhý servis. "Na trávě může být servis víc plochý."

V utkání předvedl Berdych i pestrou hru. Dokáže se letos dobře bránit, čop se už zabydlel v jeho hře a tentokrát úspěšně zařazoval zkrácení za síť. "Čím víc mám variant, tím líp. Když na trávě udělám bod z obrany, ne že platí za dva, ale je cennější. Navíc se mi to povedlo v důležitých gamech," řekl Berdych, jenž patřil mezi hráče, který dává ránu z každé pozice. "Všichni si zvykli, že když to mám nahrané, utíkají dozadu. Teď si musí zvykat na něco jiného," usmál se spokojeně.

Daří se mu stále lépe koncentrovat na hru. Zbloudilá myšlenka z posledního gamu utkání s Kližanem byla výjimkou. S přibývajícími zkušenostmi dokáže udržet hlavu ve hře stabilněji. "Někdo se s tím narodí, někomu to déle trvá. Někdo se baví s rozhodčím, já potřebuju soustředění a je to lepší," řekl.

Spokojen byl i s nevyzpytatelným pohybem na trávě. Na kurtu číslo 1 předvedl divákům uklouznutí a pád na pažit jen jednou. "To je dobrý. Bylo by divný, kdybych nespadl. Mám jednu čárku," řekl Berdych. Byl rád, že slunce trávu vysušuje. "V šatně se říkalo, že to jezdí míň než minulý týden a můžeme se víc zapřít a rozběhnout. S tím musím jenom souhlasit," prohlásil.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová