Hlavní obsah

Blake byl rád, že se s kariérou neloučil v den Kingova výročí

New York

Bývalý čtvrtý hráč světa James Blake se rozloučil s tenisovou kariérou pětisetovou porážkou s chorvatským obrem Ivem Karlovičem v prvním kole US Open. Třiatřicetiletý Američan tmavé pleti byl rád, že prohrál až po půlnoci místního času a tedy ne v den 50. výročí slavného projevu bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

James Blake se loučí s diváky na US Open.

Článek

"Hodně jsem na to dnes ráno myslel. Říkal jsem si, že by bylo skvělé vyhrát, protože tohle je hodně důležitý den v naší historii," uvedl Blake, jenž své newyorské loučení oznámil předem.

Ke splnění přání oslavit Kingův washingtonský projev začínající slovy "I Have a Dream" (Mám sen) vítězstvím nebyl daleko. V poměru 7:6 a 6:3 získal první dva sety, ale 208 cm vysoký Karlovič vývoj utkání otočil. Další sady vyhrál 6:4, 7:6, 7:6 a i zásluhou osmatřiceti es poslal o rok mladšího Blakea do tenisového důchodu.

Zápas skončil několik minut po půlnoci místního času. "Říkal jsem si, že bychom to mohli dotáhnout do půlnoci a snad vyhraju ... Ale prohrál jsem až další den," komentoval svůj poslední zápas Blake, jenž si po něm vychutnával ovace fanoušků ve stoje.

"Díky tomuhle aplausu si uvědomuju, že všechno, co jsem dokázal, a všechna ta tvrdá práce měly smysl," řekl Blake při loučení. Přece jen ho ale mrzelo, že přišlo o pár dní dříve, než doufal. "Moc toho asi dneska nenaspím. Budu přemýšlet o šancích, které jsem měl," přiznal.

Ochrnul na polovinu obličeje

Blake uzavřel kariéru jako 100. hráč žebříčku ATP. Světovou čtyřkou byl v roce 2006, přitom o dva roky dříve prožíval nejtěžší období v kariéře. Nejdříve v tréninku na turnaj v Římě narazil nešťastně hlavou do sloupku u sítě a zlomil si krční obratel. V červenci pak ztratil otce, jenž podlehl rakovině. Po vyléčení zraněné páteře přišla další rána. Blakea napadl vzácný virus, po němž ochrnul na polovinu obličeje a lékaři se dokonce obávali oslepnutí.

Během profesionální kariéry od roku 1999 vyhrál někdejší student Harvardu deset turnajů ve dvouhře a sedm ve čtyřhře. Na grandslamech došel nejdále do čtvrtfinále, jednou na Australian Open a dvakrát v New Yorku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.