Hlavní obsah

Heninová-Hardenneová a Pierceová jsou ve finále

PRAHA

Belgická tenistka Justine Heniová-Hardenneová bude po dvou letech znovu hrát ve finále dvouhry na Roland Garros. Vítězka pařížského grandslamového turnaje z roku 2003 v čtvrtečním úvodním semifinále porazila sedmou nasazenou Rusku Naděždu Petrovovou za 68 minut po setech 6:2, 6:3. Ve finále se utká s domácí Mary Pierceovou, která smetla Rusku Lichovcevovou dvakrát 6:1.

Foto: Koláž Sport.cz

Francouzská tenistka Mary Pierceová

Článek

"Je to neuvěřitelné. Šokovala jsem sama sebe," uvedla Pierceová, královna Paříže z roku 2000. Heninová, která ve středu oslavila 23. narozeniny, zdejší grandslam vyhrála předloni. V minulé sezoně bojovala se zákeřným virem, bolavým kolenem, ale podobný comeback prožívá i Pierceová. Po svém triumfu v Paříži se musela vypořádat s osobními problémy a ze světové špičky klesla až hluboko do druhé stovky žebříčku WTA.

Letos na Roland Garros hraje Pierceová ve výborné formě a v dnešním semifinále vyprovodila Jelenu Lichovcevovou dvakrát 6:1. "Od prvního do posledního míčku jsem si ohromně věřila. Hrála jsem přesně to, co jsem měla," uvedla spokojeně rodačka z Kanady, která se po zisku francouzského občanství stala miláčkem Paříže.

Heninová se nezalekla silného ruského trojbloku, přes nějž musela přejít. Odvrátila mečboly Světlany Kuzněcovové, udělila lekci Marii Šarapovové a dnes i Naděždy Petrovové. Na kurtu se zdržela 68 minut, jen o deset více než druhá finalistka Pierceová. Znovu potěšila oko tenisových fanoušků pestrou hrou, jediný problém měla se servisem.

Heninová byla klidná

Při brejkbolu hned v prvním gamu zahrála Heninová dvojchybu, to samé předvedla pak dvakrát za sebou při setbolech, ale Petrovovou zdolala snadno 6:2 a 6:3. "Byla jsem klidná, trpělivá, ale taky agresivní ve chvíli, kdy jsem to potřebovala," řekla bývalá světová jednička z Belgie.

V Paříži si prý připadá jako doma a na finále s domácí tenistkou ve skvělé atmosféře se těší. S Pierceovou má bilanci 3:0, takže bude jasnou favoritkou. "Byla by to pěkná tečka zakončit antukovou sezonu bez porážky," uvedla.

Pierceová na finále nemyslela a vychutnávala si, že v boji o titul vůbec je. "Bude to těžké, to je mi jasné. Na finále ale zatím nechci myslet," uvedla velezkušená Francouzka. Starší finalistkou na grandslamu byla dvakrát jen legendární Martina Navrátilová. Ve Wimbledonu 1994 bylo stále aktivní české rodačce sedmatřicet, v Paříži 1987 třicet a osm měsíců.

Pierceové a Heninové se podařilo překazit možné další ruské finále, před rokem o trofej bojovaly Anastasia Myskinová a Jelena Dementěvová.

Navrátilová bude hrát v Paříži o svůj osmý deblový titul

Osmačtyřicetiletá česká rodačka Martina Navrátilová bude hrát v Paříži o svůj osmý deblový titul z Roland Garros. V semifinále mixu dnes s Indem Leanderem Paesem vyřadili australský pár Samantha Stosurová, Paul Hanley po vítězství 6:2, 6:3.

Americká legenda má šanci získat již 32. grandslamový triumf ve čtyřhře, jen z Paříže si jich odvezla sedm. Ten poslední v roce 1988.

Muži - Čtyřhra - semifinále:
Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) - Gonzalez, Massu (Chile) 6:3, 4:6, 6:4, B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) 6:3, 3:2 skreč.
Ženy - Dvouhra - semifinále:
Heninová-Hardenneová (10-Bel.) - Petrovová (7-Rus.) 6:2, 6:3, Pierceová (21-Fr.) - Lichovcevová (16-Rus.) 6:1, 6:1.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Navrátilová, Paes (6-USA/Ind.) - Stosurová, Hanley (Austr.) 6:2, 6:3, Hantuchová, Santoro (SR/Fr.) - Myskinová, Björkman (4- Rus./Švéd.) 7:6 (7:5), 6:0.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori