Hlavní obsah

Před Federerem klečí po Wimbledonu tenisový svět

PRAHA

Superlativy, o jakých se jiným může jen zdát. Roger Federer uchvátil svým tažením za třetím titulem ve Wimbledonu tenisový svět. Odborníci o švýcarském hráči hovoří jako o největším talentu všech dob. Hattrickem z All England Clubu se Federer zařadil po bok legend Freda Perryho, Björna Borga a Peta Samprase.

Článek

Bookmakeři prý už připravují kurzy, že Federer vyhraje v All England Clubu příští tři ročníky. Podle nich má na to překonat pět titulů Borga i sedm Samprasových.

Teprve třiadvacetiletý Federer má před sebou, pokud se mu budou nadále vyhýbat zranění, dost let, aby to dokázal. "Je nejpřirozenějším talentem, jaký jsem kdy viděl," řekl Američan John McEnroe. "Hrozně rád ho na kurtu sleduji," doplnil.

Byl to právě Federer, který v devatenácti letech vletěl na scénu a ukončil 31 zápasů trvající vítěznou šňůru Samprase, když ho tehdy nečekaně porazil ve čtvrtém kole Wimbledonu 2001.

V dětství býval vzteklounem házejícím raketou, jenž neudržel koncentraci. Vyrostl však v jednoho z hráčů, kteří nejlépe ovládají na kurtu své emoce. "Dokáže se vyrovnat s prohraným míčem, protože ví, že nelze vyhrát, aniž by něco nezkazil. Ovládá umění vést a dirigovat zápas, i když prohrává," řekl wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš.

Dokonce i Australan Rod Laver se nechal unést talentem Federera. "Budu poctěn, když s ním budu srovnáván," řekl šestašedesátiletý dvojnásobný vítěz Grand Slamu v letech 1962 a 1969. "Může být nejlepším hráčem všech dob," tvrdil Laver.

Útočník i obranář

Podle Kodeše je Federerovou předností schopnost útočit i bránit. Zatímco většina hráčů se dělí na útočníky a obranáře, Švýcar zvládá oboje.

"Je schopen dlouho udržet míč ve hře, dobře prohodit a v případě potřeby efektivně zaútočit," řekl Kodeš. Za další Federerův klad označil fyzickou kondici. "Ale nedá se říci, že je geniální. Lidé zapomínají, a aby vyhrál v Paříži, tak potřebuje více trpělivosti a přizpůsobivost," uvedl Kodeš.

V podobném duchu mluvil Australan Tony Roche, momentálně trénující ve Švýcarsku. "Je na stejné úrovni jako Rod (Laver). Umí skoro všechno a disponuje pestrou škálou úderů. Už dlouho jsem takhle kompletního tenistu neviděl," řekl vyhlášený odborník.

Loni vyhrál Federer jedenáct turnajů, letos už má doma ceny z osmi akcí okruhu ATP a to na třech různých druzích povrchů. Ve finále ho naposledy porazil Jiří Novák předloni na antuce v Gstaadu.

"Jeho schopnosti na kurtu jsou skoro stejné jako moje," řekl Sampras a ocenil Federerovu uvolněnost a chuť do hry. "V jeho hře nevidím skulinku a je vynikající atlet," uvedl Američan. "Jeho zápasy jsou parádním představením," přidal se Boris Becker.

Nos nahoru nenosí

Zdá se, že Federer má skutečně našlápnuto, aby se o něm mluvilo ještě dlouho po skončení jeho kariéry. "Patnáct i sto let od teďka se bude říkat, že Federer byl ve své éře jedinečný a absolutně nejlepší," uvedl dvojnásobný vítěz Wimbledonu Jimmy Connors.

Velkou osobností je Federer i mimo kurt. V zákulisí nenosí z pozice světové jedničky nos nahoru. Vyhrál pět grandslamových turnajů, vydělal už 18 miliónů dolarů, ale nemá nepřátele.

Jeho síla je rovněž v tom, že o svých schopnostech ví, nepochybuje o sobě a naopak toho využívá. "Je úžasné, jak jsem dokázal rozvinout svůj talent. Nikdo by si nedokázal představit, jak budu dominovat a vyhraji tři Wimbledony," řekl.

Již dvakrát od Federera poražený finalista Wimbledonu Andy Roddick z USA tvrdí, že Švýcar dostal do vínku skvělé fyzické předpoklady a k tomu má i silnou psychiku. "Pokud vydrží hrát na téhle úrovni, tak ho moc lidí neporazí," předpověděl Roddick.

Reklama

  3 : 5 Andrejevová - Nosková 3 : 5 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová