Hlavní obsah

Dvanáct měsíců ze života tenisové panovnice: konec se Štěpánkem, euforie na trávě

Praha

Jaká byla sezóna vládkyně českého sportu? Tady je stručný pohled na uplynulých dvanáct měsíců tenistky Petry Kvitové, vítězky ankety Sportovec roku 2014.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Petra Kvitová v pražském hotelu Hilton s trofejí pro vítěze Sportovce roku 2014.

Článek

LEDEN

Neslavný rozjezd sezóny. Na Australian Open prohrává šestá hráčka světa v prvním kole s neznámou Thajkou Kumkhumovou. „Příprava byla skvělá. Nechápu, co se stalo," zoufala si favoritka po výbuchu s 88. tenistkou planety.

ÚNOR

Nehraje první kolo Fed Cup se Španělkami v Seville. Sestup pokračuje. V Dauhá nestačí na Jankovičovou, v Dubaji zkrachuje hned na úvod se Suárezovou-Navarrovou a klesá na 9. příčku žebříčku WTA.

BŘEZEN

Na amerických betonech vystupuje z průměru dvěma kanáry proti Ivanovičové v Miami. Hned vzápětí je ale Šarapovová nad její síly.

DUBEN

Náladu si tradičně vylepšuje v Ostravě. Bez ztráty setu provádí český tým fedcupovým semifinále s Italkami. Oficiálně však přiznává konec ročního vztahu s o 12 let starším daviscupovým reprezentantem Radkem Štěpánkem.

KVĚTEN

Hraje semifinále na antuce v Madridu, v Římě končí po prvním zápase, ale na Roland Garros svede ve třetím kole fantastickou bitvu s Ruskou Kuzněcovovou. Prohrává sice 7:9 v rozhodující sadě, ale na lepší časy už se každopádně blýská.

ČERVEN

Čas tenisu na trávě, která dělá z Češky mimořádnou hráčku. All England Club vidí po třech letech znovuzrození šampiónky. V klíčové bitvě poráží ve třetím kole Venus Williamsovou a cesta k trofeji se zdá být otevřená...

ČERVENEC

Nejslavnější turnaj světa ozdobí českou patinou i Záhlavová-Strýcová a Šafářová, lvici z Fulneku ale nezastaví nikdo. Euforii rozjeté ranařky odnáší i sebevědomá kanadská finalistka Bouchardová. Za necelou hodinu si vůbec neškrtne a devítinásobná vladařka wimbledonské dvouhry Martina Navrátilová objímá svou českou nástupkyni a prorokuje jí další grandslamové tituly. V závěru měsíce na svatbě kouče Kotyzy pak poznává svou novou lásku – hokejistu Radka Meidla.

SRPEN

Nebýt turnajového titulu v New Havenu, vypadal by měsíc na amerických betonech dost tristně. Brzké porážky s Makarovovou v Montrealu, Svitolinovou v Cincinnati a k tomu krach se srbskou kvalifikantkou Kruničovou ve 3. kole US Open.

ZÁŘÍ

Ovládá turnaj v čínském Wu-chanu, když si ve finále dá vítězné repete proti wimbledonské soupeřce Bouchardové a šplhá na třetí příčku světového žebříčku. V Pekingu se za všechny účastnice emotivně loučí s Číňankou Li Na, která se rozhodla ukončit kariéru.

ŘÍJEN

Postupem do pekingského finále si v pohodě zajišťuje čtvrtou účast v řadě na Turnaji mistryň. Proti Šarapovové sice patnáctý titul kariéry nepřidává, ale v Singapuru Rusce porážku oplácí. Prohrává však s Radwaňskou i Wozniackou a do semifinále nepostupuje.

LISTOPAD

Pražskou fedcupovou veselici odstartuje výhrou nad Petkovicovou a třetí český triumf během čtyř let pak dovršuje s Němkou Kerberovou v úchvatné bitvě, mnohými považované za zápas roku... Poté vyráží na zaslouženou dovolenou do Dubaje.

PROSINEC

Startuje spolupráci s novým kondičním koučem Němcem Stoberem. Prostějovu tradičně pomáhá k vítězství v extralize. Podruhé vyhrává tenisovou anketu Zlatý kanár a podruhé se také stává Sportovcem roku.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík