Hlavní obsah

Neumíte vyrobit pořádné tenisáky? Tyhle jsou jak kámen, zkritizoval Nadal Američany

Indian Wells

Měl pověst takřka bezproblémového sportovce, který se stará především o svůj výkon a nepotřebuje nijak výrazně navenek prezentovat své názory a emoce. Poslední dobou však aby se měli tenisoví funkcionáři a manažeři sportovních firem před bývalou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem pořádně na pozoru.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Rafael Nadal zatím v Indian Wells vítězí, ale míčky mu kazí radost ze hry.

Článek

Ještě než v kalifornské poušti začal prestižní turnaj v Indian Wells, pustil se Nadal do šéfů Mezinárodní tenisové federace ITF kvůli tomu, že podle jeho mínění ničí prestiž Davis Cupu. V samotném turnaji už se probojoval do semifinále, ale radost ze hry moc nemá.

Mohou za to podle něj špatné tenisáky, které na turnaj dodává americká firma Penn. „S normálními míčky bývá běžné, že se během dne a v noci chovají trochu jinak, ale s těmihle tenisáky je to totální extrém. Obzvlášť během dne je to, jako by člověk hrál s kamenem. Není v tom žádný cit," stěžoval si čtrnáctinásobný grandslamový šampión.

Fanoušci si zaslouží lepší show

A není jediný, kdo prý s tenisáky má problémy. „Vidím, že tady dělá spousta hráčů neobvykle hodně chyb z jednoduchých úderů, což není pro náš sport dobré. Tak to ale dneska je, musíme hrát s těmito míčky. Myslím, že ATP i fanoušci si zaslouží lepší míče a lepší show," pokračoval rodák z Manacoru.

Není těžké si domyslet, že firma, která vyrábí tenisáky déle než sto let a třeba už od roku 1922 míčky prodává ve vakuovaných tubách, není ze slov hrající tenisové legendy zrovna nadšená.

„Moc tomu nerozumím, říkají, že vyrábí nový typ míčků, ale jsou stejně špatné jako ty předchozí. Kdyby to byla nějaká nová značka, člověk by pochopil, že mají špatné míče, ale tahle firma před nějakými pěti roky měla špičkové tenisáky. Nechápu, že je teď nedokáže vyrobit," divil se Nadal.

Trochu mírnější ve své kritice byl v Indian Wells Andy Murray. „Nevím, jestli je to jenom kvůli míčům. Myslím, že je to spíš kombinací více věcí. Tenisáky mi ráno a večer nepřijdou moc živé, přes den je ale až směšné, jak vysoko a rychle skáčou. Říkají, že udělali nějaké změny, ale nejsem si jistý, že se něco změnilo," mračil se Brit.

Podobně si na odskoky Nadal stěžoval třeba loni v Pekingu, tehdy šlo pro změnu o výrobky firmy Head. „Míče jsou tu hrozné, když je pustíte na zem, odskočí pokaždé jinak," zuřil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová