Hlavní obsah

Kvitová znovu vyhrála ve třech setech, pořád se v Paříži hledá

Paříž

I druhý zápas si tenistka Petra Kvitová na pařížské antuce protrpěla. Znovu potřebovala k vítězství tři sety protkané spoustou nevynucených chyb, na jejichž konci přišla přeci jen úleva z postupu.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Petra Kvitová děkuje fanouškům po výhře nad Silvií Solerovou.

Článek

"Asi ani nevím, co k tomu říct. Zatím jsem ještě nenašla, co bych potřebovala," komentovala Kvitová svou hru na Roland Garros po vítězství nad Španělkou Silvií Solerovou 6:7, 6:4 a 6:2 v chladném dnu na kurtu Suzanne Lenglenové.

V prvním kole proti Marině Erakovicové z Nového Zélandu udělala Kvitová 47 chyb, v duelu se Solerovou ještě o sedm víc. Po dvou zápasech jich tak má 101. "Jenom?" vtipkovala hodinu po utkání už v dobrém rozmaru. "Po zápase už s tím stejně nejde nic dělat. Vyhrála jsem, takže nemusím brečet."

Na kurtu se snaží o svoji agresivní hru, ale míče často míjejí lajny. "Je dobré, když do toho chodím, ale když to vystřelím metr do autu, tak to není úplně hezký pocit. Někdy to prostě rvu přes sílu a nejsem tak uvolněná," přemítala.

Těžké začátky grandslamů

Přitom v tréninku se svěřenkyně kouče Davida Kotyzy cítí v Paříži dobře. "Padá to, ale trénink je něco jiného než zápas. V tom mám nervy a jsem zataženější. Začátky grandslamů jsou vždy těžké," řekla Kvitová.

V utkání jí pořádně rychle neletěl ani servis. První podání mělo ke konci rychlost sotva 150 km/h. "Když se dostanu do útlumu, odejde všechno. I servis, ale připadalo mi, že ten slabší servis jí dělá větší problémy než ten normální. Potom už jsem se zpomalila úplně celá," konstatovala.

V turnaji se "pere" s pomalými míči, s kterými se letos hraje. "Nechci na balóny všechno shazovat, ale udělaly mi čáru přes rozpočet. Je to o zvykání si a úplně si na to nevěřím," podotkla. Podobně jako jiné hráčky trošku povolila výplet, ale jinak se přizpůsobovat nechce. "Protože pak nebudu hrát svoji hru," dodala.

Ani ostatní favoritky nejsou v pohodě

Možná i kvůli obtížným podmínkám je po zápasech v lepší náladě, než na grandslamech v úvodu bývá. Nebere vše smrtelně vážně jako jindy. "Napadlo mě, že bych mohla i prohrát a život by šel dál. Podmínky jsou letos zvláštní," řekla. Na druhou stále doufá ve zlepšení. "Snad si na ně zvyknu."

Na rozdíl třeba od světové trojky a loňské finalistky Simony Halepové z Rumunska je Kvitová stále v soutěži. A tři sety potřebovala ve 2. kole i největší favoritka Serena Williamsová z USA. "Nejsem jediná, což je dobré zjištění. První kola člověk musí přebojovat. Je fajn, že jsem pořád ve hře a může se to zlepšit," řekla Kvitová.

Doufá, že s kvalitnějšími soupeřkami půjde jako vždy její výkon nahoru. Ve třetím kole to bude potřebovat proti světové třicítce Irině Beguové z Rumunska, kterou porazila před třemi týdny ve čtvrtfinále cestou za titulem v Madridu. "Hraje fakt dobře. I já budu muset hrát líp. Uvidíme, jestli se to povede," řekla Kvitová.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori