Hlavní obsah

Berdych: Necítím se jako specialista na pětiseťáky

Ruce letí nad hlavu. Triumfální gesto, pak se skládá k zemi a nevěřícně skrývá tvář v dlaních. Tenista Tomáš Berdych v neděli v Paříži vyhrál turnaj série Masters a dosáhl životního úspěchu. "Je to největší vítězství v kariéře. Senzace," rozplýval se dvacetiletý rodák z Valašského Meziřičí v telefonickém rozhovoru pro Právo z pařížského letiště před odletem na desetidenní dovolenou do Dominikánské republiky.

Článek

"Už se tam moc těším. Sezóna byla hodně dlouhá, takže je potřeba tělu dopřát odpočinek," líčil Berdych. V kapse měl nejen fantastické prvenství, ale i šek na jedenáct miliónů korun. "Časem možná vymyslím, jak se za ten triumf odměním, ale zatím mě nic nenapadlo. Dopředu jsem o tom nepřemýšlel. Vlastně jsem tu odměnu pro vítěze neznal přesně ani před finále. Zjistil jsem to až po zápase," vykládal Berdych.

Pařížské finále dovedl do vítězného konce v pátém setu. Takových duelů sehrál v kariéře šest. A ve všech triumfoval. "Necítím se ale jako nějaký specialista na pětiseťáky," říkal při zmínce o výjimečné bilanci. "Není na to speciální recept. Spíše jde o tu velkou odlišnost proti zápasu na dvě vítězné sady. Dlouhá utkání jsou plná zvratů. Můžete ztratit dva sety, být hru od vyřazení a přesto máte pořád naději," odmítal Berdych, že je mužem bez nervů.

Kde se v tenistovi, který má na kontě také turnajové vítězství z Palerma 2004, vzala v závěru sezóna taková forma? "Už při Davis cupu s Německem jsem se cítil dobře, jenže na mě lezla chřipka," vzpomínal. I přes dvě vítězství k záchraně v elitní skupině nepomohl. Následně odjel právě do Palerma, kde obhajoval hodně bodů z minulé sezóny. Vypadl ale v prvním kole. "Byl jsem hotový. A trošku mě to i srazilo. Ale současně jsem věděl, že mám natrénováno. Jen to chtělo prodat," pátral v paměti.

Vyhrál i zájezd do francouzského Alpe d'Huez

Poté, co v poslední pařížské bitvě v hale Berdych zdeptal Chorvata Ljubičiče, si dopřál večeři ve společnosti trenéra Navrátila, přítelkyně Lucie Šafářové - rovněž tenistky - a kamaráda. Předtím musel projít zdlouhavou procedurou určenou jen vítězům. První byla na řadě korunovace od před rokem triumfujícího Rusa Marata Safina. "Je to velký srandista. Říkal, ať si to pořádně užiji," řekl tajemně Berdych.

Pak následovala tisková konference, rozhovory pro televize, dopingová kontrola a setkání se sponzory. "Dostal jsem i nějaké dárečky," pochvaloval si úspěšný český tenista příjemnější stránku povinností. "Jedním ze sponzorů turnaje byla firma vyrábějící hodinky, takže od ní mám jedny parádní. A taky desetidenní lyžařský pobyt pro dvě osoby ve vyhlášeném francouzském vysokohorském středisku Alpe d"Huez," lebedil si Berdych. Lyžování totiž miluje. "Ještě to musím naplánovat, protože toho bude v zimě hodně. Ale určitě pojedu."

Halu opustil po devíti hodinách

Teprve po dlouhých devíti hodinách opustil halu. Pak mohlo dojít i na malou oslavu. "Nebylo to nic extra. Na to bude čas doma," slíbil Berdych. Noc po vítězném finále toho moc nenaspal. V hlavě se mu honil ještě slavný triumf i blížící se dovolená. Uvědomoval si, že turnaj Masters vyhrál český tenista po osmi letech. "Přesně jsem ta data neznal. Ale věděl jsem, že poslední velké české vítězství má z Austrálie Petr Korda. Vybavilo se mi i finále Jirky Nováka v Madridu. Je to velký úspěch našeho tenisu. Věřím, že to lidé vezmou patřičně na vědomí."

S výjimkou mnoha desítek gratulací prostřednictvím textových zpráv však ohlasy na vítězství z Česka dostal jen zprostředkovaně. Přímo z Paříže spěchal s přítelkyní za sluníčkem do Dominikánské republiky. "Pěkně si poležím v písku. Budu odpočívat. Je to naše druhá společná dovolená, takže se moc těšíme," vykládal. "Nejsem však jednostranně zaměřený, že bych se jen válel. Pohyb by mi chyběl," říkal Berdych. Mezi zavazadly měl i rakety.

Plánuje posun do první dvacítky

"Jednak kvůli tomu, že Lucku ještě čekají nějaké turnaje, a tak budeme trénovat. A taky se rozhoduji mezi stávajícím vybavením a novou značkou. Možná pro příští sezónu rakety vyměním, tak si to chci pořádně osahat," plánoval s výhledem na další rok.

"Po návratu z dovolené začnu pracovat na kondiční přípravě. Ke konci roku poletím na Floridu trénovat, na Vánoce se vrátím, ale pak už mě čekají turnaje v Austrálii," odtajnil program Berdych a naznačil i cíle pro další sezónu. "V první fázi sezóny jsem letos nasbíral málo bodů. Nemusím nic obhajovat, takže by mohl vyjít posun do dvacítky," uzavřel momentálně pětadvacátý hráč světa.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová