Hlavní obsah

Hraju lépe než před deseti lety, tvrdí Federer. Soupeři to pocítili

Cincinnati

Je mu čtyřiatřicet a stále častěji odráží dotazy na konec kariéry. Jenomže s tím na Rogera Federera nechoďte, alespoň ne v dohledné době. Vítěz 17 titulů z grandslamových turnajů je v tenisovém světě pojem a svoje výjimečné kvality dokazuje i v pokročilejším věku. Naposledy na podniku Masters v Cincinnati, který ovládl už posedmé v řadě a před blížícím se US Open vyslal soupeřům jasný vzkaz: Musíte se mnou stále počítat!

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer s trofejí po triumfu na turnaji v Cincinnati, který ovládl v kariéře už posedmé.

Článek
Fotogalerie

"Vracím se sem každý rok a ten titul chci čím dál víc. Asi budu muset počkat, až Roger ukončí kariéru," komentovala s úsměvem nedělní finálovou porážku 6:7, 3:6 světová jednička Novak Djokovič. „Nevím, jak dlouho sem budu jezdit, ale budu se snažit, abych tu byl v příštích letech ještě mnohokrát," reagoval vítěz, jenž si odnesl šek na 731 000 dolarů a jeho prvními gratulanty byla šestiletá dvojčata Charlene a Myla.

Ani srbský vládce žebříčku, pro něhož turnaj v Cincinnati zůstává i po letošku posledním z devíti podniků série Masters, který ještě nevyhrál, rozjetého Švýcara nepřibrzdil. Federer si po Wimbledonu řádně odpočinul a výsledek? Generálku na nadcházející grandslamové bitvy v New Yorku (od 31. srpna) odehrál famózně: turnajem prošel nejen bez ztráty setu, ale nikomu se po celý týden ani jednou nepodařilo prolomit jeho servis. V semifinále si podobně jako s Djokovičem poradil i s nebezpečným Britem Andym Murraym, před něhož se v pondělí vrátil na druhé místo rankingu ATP.

V Cincinnati se Federerovi dlouhodobě daří. Sedm titulů jako zde, získal tenisový Maestro už jen v Dubaji a ve Wimbledonu. Na trávě v Halle zvítězil dokonce osmkrát. V neděli dobyl ve 131. finále v kariéře již 87. turnajový triumf. Více jich mají v Open éře na svém kontě již pouze Američan Jimmy Connors (109) a ostravský rodák Ivan Lendl (94).

Přidá na US Open šestý titul?

„Myslím, že hraju lepší tenis než před deseti lety. Byl jsem sice asi sebevědomější, když jsem ve čtyřiadvaceti vyhrál čtyřicet zápasů v řadě, ale můj servis je stále nebezpečný, bekhend jde nahoru a forhend je stabilně dobrý jako vždy býval. Zlepšil jsem voleje a každopádně mám o deset let více zkušeností," vypočítal Federer, jenž si podle magazínu Forbes především díky kontraktům s firmami Nike, Credit Suisse či Mercedes vydělal letos už 58 miliónů dolarů a patří k nejlépe placeným sportovcům světa.

S Djokovičem se letos potkali ve finále už čtyřikrát. V Dubaji vyhrál Federer, další tři tituly z měření sil v Indian Wells, Římě a především ve Wimbledonu však skončily v rukou osmadvacetileté srbské jedničky. V Cincinnati bylo rozhodnuto za hodinu a půl. Poražený si nevypracoval ani jediný brejkbol.

Djokovič tak má v kariéře s Federerem těsně negativní bilanci 20:21 a je dost dobře možné, že za tři týdny změří síly ve finále znovu. V Cincinnati se rodák z Basileje prezentoval útočnou hrou, spolupráce s vyznavačem tohoto stylu Stefanem Edbergem viditelně nese ovoce. Navíc  soupeře často zaskočil novým prvkem: při druhém servisu soupeře nabíhal hluboko do kurtu, míč hrál okamžitě po odskoku a tlačil protivníka do defenzívy. Právě agresivní tenis podpořený skvělým servisem by měl být na betonech v New Yorku dokonalou zbraní.

Grandslamový titul získal Federer naposledy před třemi lety ve Wimbledonu, nicméně svou aktuální formou se před US Open přihlásil ještě hlasitěji k adeptům na titul. Podaří se mu rekordní sbírku rozšířit? „Pochopitelně, má svůj věk, Djokovič a Murray jsou na vrcholu sil, takže je to pro Rogera stále těžší. Ale rozhodně má velkou šanci. Vyhrál (US Open) už pětkrát, ví, jak na to. Navíc se dostal do výtečné formy, jeho údery jsou konzistentní, nemá zdravotní trable. Takže, proč ne?," říká legendární americký tenisový „pistolník" Pete Sampras.

Vyhraje Roger Federer letošní US Open?
Ano
71,1 %
Ne
28,9 %
Celkem hlasovalo 3052 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová