Hlavní obsah

Hruban: Kvalifikace na OH bude obrovsky těžká, ale popereme se

Lille

Už během přípravy na mistrovství Evropy basketbalista Vojtěch Hruban věřil, že sedmé místo je hratelné. Jeho předpověď se vyplnila a český tým si tím zajistil i účast v kvalifikaci o olympijské hry. Ta podle Hrubana bude velmi těžká a postup na samotné hry je spíše utopie, ale slibuje, že se o ně se spoluhráči popere.

Foto: Pool, Reuters

Český basketbalista Vojtěch Hruban dává koš v zápase mistrovství Evropy proti Srbsku.

Článek

"Je super, že jsem to odhadl dobře. Asi se začnu predikcemi živit," řekl Hruban českým novinářům po triumfu nad Lotyšskem v duelu o 7. místo. "Byl to nejvyšší cíl, který jsme si mohli reálně dát. Od začátku jsem věděl, že tenhle tým na to má, že držíme spolu, umíme hrát dobrý basket. Bylo to samozřejmě odvážné tvrdit před turnajem, ale sebevědomí bylo potřeba," dodal.

Se spoluhráči odehrál výborný turnaj a nestačil jen na velké favority s hvězdnými soupiskami. Zároveň si ale uvědomuje, že za rok v kvalifikaci o olympiádu budou jen tyto silné celky z celého světa a na samotné hry v Riu postoupí jen tři nejlepší z osmnácti kvalifikantů.

"Bude to obrovsky těžké. Dostat se do kvalifikace je jedna věc, postoupit z ní ale úplně jiná. Bude to pět zápasů, každé klopýtnutí vlastně znamená konec. Pokud beru, že myšlenky na sedmé místo na Evropě byly odvážné, tak postup na olympiádu je v úrovni utopie. Ale dáme do toho všechno a popereme se o to," slíbil.

Kvalifikace bude rozdělena na tři turnaje. A Hruban doufá, že Češi budou nalosováni do exotické destinace. "Vůbec zatím nevím, kdo v kvalifikaci bude. Možná Mexiko, Portoriko, Nový Zéland. Kdyby to někdo z nich pořádal, tak bych se vůbec nezlobil. Když už člověk hraje na světové úrovni, chce se podívat co nejdál," řekl křídelník Nymburku.

Stejně důležité jako postup do kvalifikace bere i to, že si Češi sedmým místem zajistili účast na příštím Eurobasketu. "To je taky super. Bude to třetí velká akce pro nároďák v řadě, což tu už dlouho nebylo. Letos se všechny cíle povedlo splnit. Je to sedmý flek, kvalifikace o olympiádu, další Eurobasket. Co dodat? Další krok už je jenom medaile," usmíval se Hruban.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová