Hlavní obsah

Ivaniševič touží vyhrát Davis Cup, jednou chce být kapitánem

BRATISLAVA

Ikonou zaštiťující chorvatský úspěch je tenista Goran Ivaniševič před finále Davisova poháru. Chorvati se od pátku do neděle střetnou se Slovenskem, bývalý wimbledonský vítěz se pravděpodobně nedostane na kurt, ale v Bratislavě je hlavně morální oporou na cestě hostů za titulem.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Ivaniševič byl naposledy v chorvatském daviscupovém týmu v roce 2003 a tehdy se kvůli zdravotním problémům rozloučil s turnaji ATP. Hraje veteránské turnaje, ale Niki Pilič ho přesto nominoval, a proto dva měsíce mučil tělo, aby byl případně schopen zaskočit za mladší kolegy.

"Nemá to za zásluhy. Zasloužil si to za tvrdou práci a je chorvatskou čtyřkou," řekl ve čtvrtek Pilič novinářům po losování. V tréninku se král es Ivaniševič cítil jako zamlada. "Překvapil mě úrovní své hry, byl opravdu skvělý," sdělil Pilič, ale vítěze Wimbledonu z roku 2001 do dvouher přece jen nezařadil. O titul Chorvatů by se měli zasloužit Ivan Ljubičič a Mario Ančič.

V Davisově poháru odehrál Ivaniševič 26 zápasů Chorvatska s bilancí 48 vítězných a 15 prohraných duelů. "Cítím se parádně, dokonce mě ani trochu nebolí rameno," prohlásil Ivaniševič.

Na ATP už nemyslí

Kvůli Davisově poháru se vrátil k tréninku. Dvě hodiny denně střílel míče přes síť, chodil běhat a do posilovny. Vede veteránský žebříček, ale na návrat na okruh ATP nepomýšlí. "Dejte pokoj, to nepřichází v úvahu," uvedl rodák ze Splitu. "Už se těším, až to tady všechno skončí a budu si moci odpočinout. Už nechci tolik trénovat a kvůli tělu vlastně ani nemůžu," řekl tenista.

Wimbledonský titul Ivaniševič získal, když už tomu skoro ani sám nevěřil. Olympijský bronzový medailista z Barcelony nejdříve třikrát prohrál ve finále a nakonec na trávě v All England Clubu vyhrál před čtyřmi lety, kdy startoval díky divoké kartě. Ke spokojenosti mu chybí jen daviscupové vítězství. "To by bylo pro naši malou zemi historické a fantastické," řekl Ivaniševič.

Divákům své umění předvede pouze za rozhodnutého stavu. Pokud ovšem Chorvati povedou 3:1, v závěrečné dvouhře to asi nebude. "Všichni se opijí, to by nemělo cenu," smál se vítěz dvaadvaceti turnajů ATP, který by rád v budoucnu zůstal u chorvatského týmu. "Mým snem je, že družstvo jednou převezmu jako kapitán," řekl.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články