Hlavní obsah

H+H na deblový titul v Melbourne nedosáhly. Podlehly světovým jedničkám

Melbourne
Aktualizováno

České deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou svoji sbírku grandslamových titulů v Melbourne nerozšířily. Vítězky Roland Garros 2011 a US Open 2013 ve své premiérové bitvě ve finále Australian Open podlehly za hodinu a 52 minut světovým jedničkám Martině Hingisové ze Švýcarska a Indce Sanie Mirzaovové po setech 6:7 a 3:6. Největší favoritky turnaje tak už neprohrály 36 duelů v řadě.

Foto: Issei Kato, Reuters

Andrea Hlaváčková (vlevo) s Lucií Hradeckou ve finále deblu na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Úvodní servis si však podržely jen Mirzaová s Hradeckou, a pak jako by se podání stalo na dlouhou dobu nevýhodou. Následovalo 8 (!) brejků v řadě, včetně toho, kdy Hradecká za stavu 5:4 podávala na zisk prvního setu.

Po naprosto vyrovnaném průběhu dospěla úvodní sada v areně Roda Lavera až do tie breaku, v němž už ale světové jedničky jasně dominovaly. Jediný míček uhrál český pár za stavu 0:4.

Ve druhém dějství už byla převaha favorizovaného švýcarsko-indického páru zřetelnější, sedmé nasazené české tenistky prohrávaly 0:2 a 1:4, ale ještě se jim alespoň částečně podařilo výši porážky zmírnit. Podobný obrat jako ve čtvrtfinále se jim už nepodařil a rozjeté soupeřky, které v celém průběhu úvodního grandslamového turnaje roku ztratily jediný set,  už zastavit nedokázaly. Po vítězství na loňském Wimbledonu a US Open se tak Hingisová s Mirzaovou radují ze třetího grandslamového triumfu za sebou.

Hingisová český pár ocenila

"Gratuluji soupeřkám," řekla Hradecká při vyhlášení. "Doufám, že se budeme dál zlepšovat a jednou vás dokážeme porazit," otočila se Hlaváčková směrem k vítězkám.

"Už jste, holky, vyhrály dva grandslamové tituly a bylo to s vámi hodně těžké," ocenila Hingisová český pár. "Každý možná řekne, že to byl brejk, brejk a brejk, ale vy máte nejlepší deblový return," doplnila košická rodačka.

Populární H+H tak nenavázaly na Lucii Šafářovou, která loni získala v Melbourne deblový titul v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Letos česká finalistka z Roland Garros 2015 kvůli nemoci chybí.

Hingisová získala pátý titul ve čtyřhře na Australian Open a první po 14 letech. Naposledy v Melbourne vyhrála s Ruskou Annou Kurnikovovou v roce 2002.

Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů):
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 7:6 (7:1), 6:3

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík