Hlavní obsah

Federerův recept na úspěch: méně tréninku, víc času s rodinou

Praha

V oscarovém filmu Skrytá identita gangster v podání Jacka Nicholsona oceňuje exkluzivitu svého spiklence ve zločinných záležitostech větou: „Ty jsi jeden z miliónu!“ Jak ovšem vyzdvihnout jedinečnost tenisového giganta Rogera Federera? Jeden ze sta miliónů, jeden z miliardy, nebo snad opravdu jediný svého druhu?

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Manželka Rogera Federera Mirka i se čtyřmi dětmi po finále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Necelý měsíc před 36. narozeninami má švýcarská legenda důvod k vědoucímu úsměvu. Devatenáctým grandslamovým titulem potvrdil basilejský rodák ve Wimbledonu svou historickou nadvládu, ale i současnou dominanci nad zbytkem světa, v jeho sportu nevídanou.

„Když se tak na Rogera dívám, on je nadějí pro všechny lidi, kteří mají problém se vyrovnat se stárnutím," řekl bývalý švédský tenista a někdejší Federerův kouč Stefan Edberg. Sám kariéru ukončil ve třiceti letech. „Lidi kolem mě chodili a říkali:,jéé on ve třiceti ještě hraje?'," připomněl i český wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš.

Co by byl ale dnešní tenis bez třicátníků? Vždyť právě oni tvoří top 5 světového žebříčku. Murray, Nadal, Federer, Djokovič, Wawrinka. Ten výkonnostně momentálně nejlepší z nich je zároveň ten nejstarší. „Sám si říkám, že je to bláznivé. Jako bychom měli rok 2005," vtipkoval Federer.

Federer: Při výhře na AO kluci ještě spali

Při srovnání záběrů ze zisků prvního a toho zatím posledního grandslamového titulu tu máme jisté rozdíly. V roce 2003 si Švýcar ještě stahoval vlasy do culíku. V lóži už mu sice tleskala Mirka Vavrinecová, ale to ještě nebyli manželé, natož, aby na něj po vítězném finále mávali hned čtyři potomci jako letos. „Když jsem vyhrál na začátku roku Australian Open, tak kluci ještě spali, Wimbledon byl ale prvním grandslamem, kde mě viděli vyhrát, a proto to pro mě bylo tak mimořádné," vysvětloval Federer své slzy.

Blahodárný vliv rodiny na Švýcarovy výkony ostatně vyzdvihují i tenisoví znalci. „Roger už zdaleka netrénuje tolik jako před lety. Nemá důvod. Poctivě dělí čas mezi tenis a rodinu. Vyhovuje mu to tak a chuť, s jakou jde na kurty, je pak znát," myslí si někdejší wimbledonský vítěz Boris Becker. „Už to není pět hodin tréninku denně, ale klidně mi stačí polovina času. Manželka je ráda. Mám čas na ni i na děti," uznává Federer.

Když loni po Wimbledonu předčasně ukončil sezónu kvůli zranění kolena, množily se názory, že se pomalu začíná loučit. Přesný opak byl pravdou. On si jen chystal ofenzívu, na kterou v roce 2017 nikdo ze špičky není schopen reagovat. „Kdybych já začínal po skoro půlroční pauze, tak naprosto netuším, jak by to dopadlo," kroutil hlavou Tomáš Berdych.

„Je to s ním stejné jako před lety. Andy Roddick mi popisoval, jak ve finále 2009 byla po druhém setu finále pauza kvůli dešti. Pozoroval v šatně Federera, který vůbec nebyl zpocený, zatímco Andy si převlékal už čtvrté tričko," prozradil britský tenista Tim Henman.

I proto je Federer tak unikátní. Nejspíš opravdu jediný svého druhu.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články