Hlavní obsah

Berdych bude hrát v Bombaji o titul, Peschkeová promarnila náskok

PRAHA

Po úspěšné daviscupové baráži prodal Tomáš Berdych výbornou formu i na turnaji v indické Bombaji. Jednadvacetiletý český tenista porazil v semifinále o osm let staršího Rakušana Stefana Koubka po setech 7:6, 6:2 a zahraje si letos podruhé o titul. Pokud jej v neděli získá, měl by poprvé v kariéře prorazit do elitní desítky světového žebříčku. V něm je zatím třináctý.

Článek

Berdych před týdnem v Nizozemsku získal pro český tým všechny tři body a ve dvouhře dnes vybojoval už šesté vítězství za sebou. On i Koubek si v prvním setu drželi svá podání až do tie-breaku a ve zkrácené hře český tenista zvítězil 7:2. Set završil esem, jedním z jedenácti, které v semifinále na Koubkovu polovinu dvorce poslal.

Vedení Berdycha nabudilo, hned na úvod druhé sady prorazil soupeřův servis a bezpečně kráčel za postupem. Z něj se radoval po 80 minutách hry, když proměnil brejk i v sedmém gamu. "Všechno jde zatím ideálně. Do finále jsem neztratil jediný set, je to krásný týden," řekl Berdych na tiskové konferenci. O titul a trofej z premiérového turnaje v největším indickém městě se v neděli utká s Rusem Dmitrijem Tursunovem, který vyřadil turnajovou jedničku Španěla Tommyho Robreda.

Skalp obou těchto hráčů už Berdych v minulosti získal. "Věřím si, můžu porazit kohokoli," prohlásil. S Tursunovem, dvaadvacátým hráčem pořadí ATP, se utkal zatím jen jednou a letos na US Open s ním sehrál pětisetovou bitvu s vítězným koncem.

Blake je blízko Turnaji mistrů

Američan James Blake posílil své šance na účast na listopadovém Turnaji mistrů. V Bangkoku dnes porazil ruského tenistu Marata Safina po třísetové bitvě a zahraje si o titul. Už díky účasti v semifinále si Blake polepšil v žebříčku ATP Champions Race na sedmé místo, což by mu start na listopadovém Masters v Šanghaji zajistilo.

Blake dnes porazil Safina podruhé během týdne. Při semifinále Davis Cupu na moskevské antuce však zvítězil ve dvou setech už za rozhodnutého stavu a jen zmírnil porážku Američanů na 2:3. Zároveň je pravděpodobným budoucím soupeřem českých tenistů v únorovém zápasu týmové soutěže.

Blakeovým finálovým soupeřem v Bangkoku, kde si hráči rozdělí dotaci 252 000 dolarů, bude turnajová jednička a čtvrtý hráč letošního žebříčku Ivan Ljubičič z Chorvatska.

BOMBAJ
Dvouhra - semifinále:
Berdych (3-ČR) - Koubek (Rak.) 7:6 (7:2), 6:2, Tursunov (4-Rus.) - Robredo (1-Šp.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:1.
BANGKOK
Dvouhra - semifinále:
Ljubičič (1-Chorv.) - Srichaphan (8-Thaj.) 6:3, 6:2, Blake (3-USA) - Safin (Rus.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:3).
PALERMO
Dvouhra - semifinále:
Volandri (2-It.) - Almagro (4-Šp.) 6:0, 2:1 skreč, N. Lapentti (Ekv.) - Ramírez Hidalgo (8-Šp.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Fyrstenberg, Matkowski (1-Pol.) - Cibulec, Hájek (ČR) 6:1, 6:4.

Neproměněný mečbol a ztráta vedení 5:2 v třetím setu stály tenistku Květoslavu Peschkeovou postup do finále turnaje v Lucemburku. Jednatřicetiletá fedcupová reprezentantka dnes absolvovala svůj marný boj o účast v zápase o titul s Aljonou Bondarenkovou z Ukrajiny, které po více než dvou hodinách podlehla 3:6, 7:5 a 5:7.

Peschkeová byla mimořádně blízko prvnímu postupu do finále dvouhry na okruhu WTA od roku 1999, v zápase plném chyb se však nakonec radovala Bondarenková. Dvaadvacetiletá Ukrajinka přitom poté, co vlastní nervozitou ztratila dobře rozehraný druhý set, nezahájila dobře ani rozhodující sadu.

Rozjetá Peschkeová vedla 3:0 a 5:2, za stavu 5:3 při svém podání měla dokonce mečbol, pak však začala více kazit. Naopak uvolněně hrající Bondarenkové, jež neměla co ztratit, vycházely riskantní míče do rohů kurtu a pátým vyhraným gamem za sebou a třetím mečbolem dokonala obrat.

Jankovičová se v Číně zranila

Japonka Ai Sugijamaová a Řekyně Eleni Daniiliduová se utkají o primát na tenisovém turnaji v Soulu. Obě v dnešních semifinále nedaly soupeřkám sebemenší šanci - finalistka z Evropy ztratila s třetí nasazenou Marion Bartoliovou z Francie jediný game, čtvrtá nasazená Asiatka odevzdala Španělce Virginii Ruanové-Pascualové pouze tři a také své protivnici nadělila kanára.

Největší favoritka tenisového turnaje v čínském Kuang-čou Jelena Jankovičová nepostoupila do finále. V dnešním zápase s Annou Čakvetadzeovou se zranila v druhém setu a za stavu 7:5, 2:0 pro soupeřku odstoupila. Nedělní souboj o titul tak bude rusko-španělský, neboť Čakvetazdeová vyzve Anabel Medinaovou-Garriguesovou.

Devatenáctiletá Ruska si zahraje finálový zápas poprvé v kariéře, Medinaová vyhrála na okruhu WTA už šest turnajů. Pro vítězku je připravena prémie 28 000 dolarů z celkové dotace 175 tisíc.

LUCEMBURK
Dvouhra - semifinále:
A. Bondarenková (Ukr.) - Peschkeová (ČR) 6:3, 5:7, 7:5, Schiavoneová (5-It.) - Radwaňská (Pol.) 7:5, 2:6, 6:1.
SOUL
Dvouhra - semifinále:
Daniiliduová (Řec.) - Bartoliová (3-Fr.) 6:1, 6:0, Sugijamaová (4-Jap.) - Ruanová-Pascualová (Šp.) 6:0, 6:3.
KUANG-ČOU
Dvouhra - semifinále:
Čakvetadzeová (3-Rus.) - Jankovičová (1-Srb.) 7:5, 2:0 skreč, Medinaová-Garriguesová (4-Šp.) - Obzilerová (Izr.) 7:5, 2:6, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori