Hlavní obsah

Plavec Svoboda: Začal jsem žít pohodově

PRAHA

Znovuzrození. Alespoň v bazénu to tak vypadá. Nejlepší český plavec minulého roku Květoslav Svoboda se vrátil na pozice, které mu patřily, než ho začaly deptat vleklé problémy. V prosinci 2004 zkolaboval na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Vídni. Pak následoval výkonnostní útlum. Více než rok stagnoval.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda (vlevo) s medailí z ME v krátkém bazénu

Článek

"Možná se o sebe začal trochu bát," míní Svobodův kouč Jiří Kyněra. "Nevěřil jsem si, pořád jsem hledal nějaké otazníky. Proč se ve vodě necítím dobře, proč nejsou časy lepší," říká čtyřiadvacetiletý závodník.

Jeho trenér o něm prohlašoval, že bude prvním českým plaveckým medailistou z olympiády. Na aténských hrách skončil devátý na kraulařské dvoustovce. Další šanci bude mít v Pekingu. "Květoš byl nachystaný na velké výkony. V letech 2002 a 2003 byl rozjetý skvěle, pak bohužel přišly potíže," lituje Kyněra.

Loni ale nastal další obrat. Tentokrát k lepšímu. "On je pořád bojovník. Natrénoval o 40 procent víc než v minulých letech," připomíná kouč. Tréninková dřina ale Svobodu nedeprimuje, naopak. "Změnil jsem se, uvolnil. Začal jsem žít pohodový život," tvrdí znojemský patriot a hokejový fanoušek.

Na dubnovém mistrovství světa v krátkém bazénu v Číně mu těsně unikla medaile, totéž se opakovalo v prosinci na evropském šampionátu ve Finsku. "Těch bramborových umístění už získal vážně dost. Média zajímá, jen když to cinkne," říká Kyněra. Ale jeho svěřenec si cenil hlavně časů, protože se zase přiblížil k osobním rekordům, které zaplaval už před pěti lety. "Ukázal jsem, že pořád patřím do špičky. Připomenul jsem se."

V březnu Svobodu čeká MS v melbournské padesátce, do Austrálie vyrazí už tři týdny předem. "Bude tam asi větší konkurence než na olympiádě. Viděl jsem ale, jak dobré časy Květoš plave z plného tréninku. Takže jsem optimista," věří Kyněra.

Reklama