Hlavní obsah

Veslaři Cambridge přerušili vítěznou sérii Oxfordu

LONDÝN

Veslaři Cambridge po dvou neúspěšných ročnících vyhráli slavný závod univerzitních osmiveslic na Temži. Posádka "Bleděmodrých" v sobotu porazila rivaly z Oxfordu jasně o délku lodi a ve 153. ročníku upravila skóre tradičního klání na 79:73. Jeden závod skončil nerozhodně.

Článek

Souboj na trati dlouhé 6,74 kilometru mezi Putney a Mortlake provázel jako obvykle obrovský zájem diváků, odhadem se jich kolem řeky shromáždilo čtvrt miliónu. Vítězové předchozích dvou ročníků z Oxfordu měli lepší start, ale soupeři udrželi nervy a vývoj závodu zvrátili.

Osma Oxfordu ovšem startovala v téměř kompletně pozměněné sestavě oproti loňsku, z úspěšné posádky zbyli jen dva muži. Do historie se v jejich lodi zapsal Michal Plotkowiak jako první účastník z Polska.

Hvězdami Cambridge ve slavné soutěži, jíž se v Anglii říká prostě "Závod lodí", byli dva členové zlaté německé osmy z loňského MS v Etonu, která navíc přislíbila účast na letošních Primátorkách v Praze. Osmadvacetiletý Thorsten Engelmann se tak dočkal na třetí a poslední pokus premiérového triumfu, jeho krajan Sebastian Schulte startoval podruhé.

Osmadvacetiletý Engelmann se navíc postaral o rekord závodu ještě před startem při vážení, neboť se ukázalo, že je s hmotností 110,8 kg nejtěžším účastníkem legendárního souboje.

Závod se letos sice jel za téměř ideálních klimatických podmínek, nicméně za rekordem trati 16 minut a 19 sekund z roku 1998 zaostala vítězná posádka o minutu a půl.

Reklama

Související témata: