Hlavní obsah

Hlaváčová chce na kanálu La Manche zlomit absolutní rekord

PRAHA

Stát se prvním člověkem v historii, který přeplave kanál La Manche pod sedm hodin. S takovým cílem odletí na začátku září do Anglie česká plavkyně Yvetta Hlaváčová, která svůj záměr oficiálně oznámila na středeční tiskové konferenci. Letos se podle svých slov hodlá na rozdíl od loňska soustředit jen na plavbu jedním směrem.

Článek

"Letos tam bude tvrdá konkurence, o rekord se bude pokoušet i několik Rusů. Až tam pojedu, budu ale jejich výsledky znát," řekla dnes Hlaváčová a dodala, že by musela být obrovská náhoda, kdyby se podařilo prolomit rekordní hranici více plavcům v rychlém sledu. Dvaatřicetiletá plavkyně bude soupeřit zejména s muži, konkurence se ale nebojí. "Zatím nikomu se to pod sedm hodin zaplavat nepodařilo, přitom loni jsem získala pocit, že by se to dalo. Těžké cíle mne baví."

Do vody by se Hlaváčová mohla ponořit přesně za měsíc. "Jako nejvýhodnější termín nám zatím vychází 6. až 8. září, do Anglie proto odletím už čtvrtého," řekla Hlaváčová. Rozhodla se, že zachová všechny klíčové prvky, které ji provázely již při loňské plavbě, při níž časem 7:25:15 hodiny překonala ženský světový rekord a pokusila se poté plavat i zpět. "Startovat budu z Shakespearovy pláže u Doveru, je to pro mne asi nejvýhodnější, opět se svěřím stejnému lodivodovi," prohlásila Hlaváčová.

Plavba Vltavou pomohla v přípravě 

Pokusu o absolutní rekord chce podřídit vše. "Vzhledem k tomu, jak je ten čas rychlý, vlastně není jiná možnost než jít od začátku naplno, obzvlášť když do toho promluví proudy. Vloni jsem hodinu zůstala viset těsně před francouzskými břehy, teď se tomu proudu zkusím vyhnout," popsala pro ČTK specifika rekordního pokusu. "Loni jsem zápasila s mořskou nemocí, není ale nic konkrétního, čeho bych se bála. Teplota vody bude okolo osmnácti stupňů, nevidím v tom problém," dodala Hlaváčová.

Podle svých slov půjde do vody výborně připravená. "Vltava mi v přípravě úžasně pomohla. Ukázalo se, že mám natrénováno a klouby i zbytek těla drží," připomněla svou červnovou plavbu, při níž jako první žena v historii proplavala řekou Vltavou a zdolala během sedmi dnů 138 kilometrů.

Ani letos ale nebude Hlaváčová jediným českým plavcem, který se o zdolání lamanšského průlivu pokusí. V Doveru se v těchto dnech chystají na jeho pokoření stranou mediálního zájmu Tomáš Vymyslický, Jiří Filip, David Čech i teprve osmnáctiletý Filip Pytel. Ten by se v případě úspěchu stal vůbec nejmladším Čechem, kterému by se to povedlo.

Reklama

Související témata: